Van held tot antiheld en omgekeerd: zo beleefde Luka Modric zijn WK tot nog toe

Hoeveel keer kan je wisselen tussen held en antiheld op een WK? Vraag het gerust aan Luca Modric, de kleine generaal van Kroatië. Nog voor de start van het WK stond hij al ter discussie omwille van een schandaal met zijn makelaar en werd hij net niet uitgespuwd door pers en fans. De sterkhouder was plots de antiheld. In de openingsmatch zorgde hij met een strafschop voor winst tegen Nigeria nadat zijn ploeg niet één kans bij mekaar gevoetbald had in 90 minuten. Een beetje minder antiheld.

Tegen Argentinië deed hij wat Messi aan de andere kant van het veld niet kon: zijn ploeg magistraal op sleeptouw nemen, hoog spelend met geniale passes strooien en op de koop toe met een schitterend schot de Argentijnen definitief in het verlies knallen. Weg besognes, Modric was weer de nationale held. Tegen IJsland was hij samen met Perisic de enige basisspeler die meedeed, maar slaagde hij er iets dieper naar achteren niet in om zijn stempel te drukken en steeg de kritiek weer. Die zwelde nog aan nadat hij in de achtste finale een penalty miste in het slot. Weer was hij de antiheld, tot hij in de daaropvolgende strafschoppenreeks het lef had om opnieuw aan de elfmeter te gaan staan en nu wel deed wat hij moest doen. Toch maar weer de held.

Ook in de kwartfinale tegen thuisland Rusland sloeg de heldenmeter van Modric van links naar rechts: in de eerste helft slaagde hij er als diepliggende controleur niet in om het middenveld  op te eisen tegen de drie onvermoeibare box-to-boxspelers van Rusland, maar toen hij in de tweede helft op z’n Kevin De Bruynes weer hoger ging spelen, kwam zijn klasse terug boven. Het resultaat was een late winning goal in de verlengingen op zijn hoekschop…tot een nog latere gelijkmaker die weer uitveegde. Weer penalty’s en Modric’ strafschop deed de meter flippen: Akinfeev leek de bal te pakken, maar via de paal belandde die toch binnen. Van antiheld naar held in een honderste van een seconde. Maatje Rakitic maakte het af en held Modric mocht weer vieren en gevierd worden. Wat dat geeft voor de halve finale tegen Engeland? Vraag het aan Luca Modric en zijn heldenmeter: het kan alle kanten op, zelfs tijdens één en dezelfde wedstrijd. Maar àls hij de finale haalt, zal hij voor eens en voor altijd de held blijven.

► Bereikt Modric met Kroatië de WK-finale? odd 2.30

Als Kroatië doorstoot naar de finale, dan pak je 2,3x je inzet. Wat moet je hiervoor doen?

  • Registreer je
  • Stort een bedrag naar keuze
  • Selecteer Kroatië-Engeland en kies 'Team bereikt de volgende ronde: Kroatië'