Geen poules én Europa League: dit zijn de DRASTISCHE wijzigingen in CL-format vanaf 2024
Inhoudsopgave
Vanaf het seizoen 2024/2025 ziet het Champions League-format er helemaal anders uit. Het is een reactie van de UEFA op de mogelijke oprichting van de Super League, om zo meer tegemoet te komen aan de eisen van de grote clubs. Door het nieuwe format komen er meer matchen, meer inkomsten en een andere uitwerking van de groepsfase. Tot dan blijft het format zoals we het kennen.
Meer ploegen
Om de toplanden tegemoet te komen, breidt de Champions League uit van 32 naar 36 ploegen. In het nieuwe format zijn er dus 64 matchen meer dan nu het geval is, 189 in plaats van 125.
Meer inkomsten
Doordat er veel meer ploegen deelnemen, zullen er meer matchen gespeeld worden. Hierdoor worden er veel meer tv-gelden en sponsorinkomsten gegeneerd, waardoor de inkomsten fiks omhoog gaan.
Vernieuwde groepsfase
De klassieke indeling in acht groepen verdwijnt. Het poulesysteem wordt vervangen door een soort van mini-kampioenschap. Hierbij zouden alle teams in één klassement terechtkomen. De eerste acht gaan rechtstreeks door naar de volgende ronde. De ploegen die op plaats negen tot 24 eindigen, zullen in twee play-offmatchen onderling uitvechten wie ook doorgaat. Voor de resterende ploegen zit de Champions League-campagne erop. Het vangnet van de Europa League zal ook verdwijnen.
Plaatsing ploegen
Het systeem van plaatsing voor de Champions League blijft onveranderd. De extra vier plaatsen worden als volgt verdeeld. De best presterende landen uit de vorige campagne krijgen een extra ticket. Dat wordt bepaald op basis van de UEFA-coëfficiënt. Daardoor is het vrijwel zeker dat één van de toplanden elk jaar een extra plaats krijgt. Het derde rechtstreekse ticket gaat naar het vijfde land op de UEFA-ranking. Het vierde naar een landskampioen uit een kleiner land.
Bevoordeling grote landen
Doordat UEFA de kwaliteit niet naar beneden wil trekken zullen die vier extra plekken niet specifek naar kleine landen gaan. Hierdoor worden de toplanden uiteraard wel bevoordeeld. De kleinere landen zullen hun coëfficiëntiepunten moeten verdienen in de Europa en Conference League.
Belgische kampioen
De Belgische kampioen is zijn rechtstreeks ticket voor de groepsfase al kwijt, dus er verandert niet veel. Het zal dus in de Europa en Conference League punten moeten verzamelen om terug in de top tien landen te staan.