Beerschot Wilrijk-supporter uit zijn frustraties in een brief over de organisatie van Brugge

KFCO Beerschot Wilrijk greep naast de promotie naar eerste klasse. Hun droom spatte uiteen toen Cercle in de laatste minuut een penalty tegen de touwen knalde. Cercle Brugge-supporters renden na het laatste fluitsignaal het veld op, en velen provoceerden daarbij de bezoekers. Een anonieme supporter van Beerschot Wilrijk getuigt over wat zich zaterdag allemaal afspeelde.

Hieronder vindt u de lezersbrief van de Beerschot Wilrijk-fan:

Wat ik en 1.399 andere Beerschotsupporters hebben meegemaakt naar aanleiding van de match tegen Cercle Brugge tart elke verbeelding. Ik neem jullie graag mee naar een avondje uit in Brugge.

We vertrokken met de bus. Samenkomst op een parking, gezellige sfeer. De bussen reden verder in colonne en onder politiebegeleiding via een verplicht te volgen reisroute.

Groot was echter de verbazing toen bleek dat we (bewust?) verkeerd werden gestuurd, en via omwegen naar het stadion werden begeleid. Waar wij allemaal gereden hebben, je kan het je zo gek niet bedenken. De bussen konden amper fatsoenlijk door deze straten manoeuvreren.

Het gevolg: wij kwamen pas rond 20u, startuur van de match, ter plaatse aan.

Probeer U mee in te leven: je gaat als supporter kijken naar de belangrijkste match van het jaar voor je club. Je wil dus zeker tijdig in het stadion aanwezig zijn. Je wordt via allerlei omwegen naar het Jan Breydel stadion begeleid. De frustratie en het onbegrip groeien, naarmate de tijd verstrijkt, en je langzaamaan beseft dat je de aftrap van deze belangrijke wedstrijd zal missen.

We komen aan de bezoekersparking van Jan Breydel aan. Nog een viertal wachtende bussen voor ons en nog een groot aantal wachtende bussen achter ons. De ordediensten lieten elke bus apart halt houden, gedurende enkele minuten, om bepaalde instructies mee te geven. Alweer een extra vertraging en een groeiende frustratie en zenuwachtigheid.

Uiteindelijk kregen we de buschauffeur zover dat hij ons al liet uitstappen, zodanig dat wij toch al onze weg konden vervolgen richting het stadion.

Dan kom je eindelijk aan het stadion aan, ticket in de hand, en wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar de tribune. Intussen was de match immers al een tiental minuten bezig.

Echter was dit opnieuw buiten de wedstrijdorganisatie gerekend. Welgeteld 2 (!) poortjes waren er om je ticket te scannen. Twee poortjes voor 1.400 toeschouwers. Kan iemand snel rekenen? Ongeveer 5 seconden per toeschouwer x 1.400 toeschouwers = 7.000 seconden, oftewel 116 minuten. Zolang zou het aldus duren voor iedereen in het stadion binnen kon. Het was dus gewoon onbegonnen werk om alle supporters tijdig binnen te krijgen.

Opnieuw een brok frustratie bij zeer veel supporters, die zich uitte in het openbreken van een poort en het platleggen van een nadarhek, om sneller binnen te geraken. Dit zal in de ogen van de ordediensten een fout zijn geweest van de supporters, maar vanuit het standpunt van die honderden supporters die stonden te wachten was dit een begrijpelijke reactie. De match is immers al bezig, iedereen heeft 20 euro betaald voor een ticket, dus iedereen wilde zo snel mogelijk binnen.

Een combiregeling dient om de veiligheid te waarborgen. Wat ik heb gezien, had niks met veiligheid te maken. Integendeel, door het opleggen van die combiregeling, en door de hele situatie die men zelf creëerde (bussen omleiden, de toegang tot het stadion beperken), werkte men juist onveiligheid in de hand.

Uiteindelijk is de match ten einde en verlies je met 3-1. Logisch dat er ontgoocheling heerst. De Cerclesupporters mochten na het laatste fluitsignaal echter vrank en vrij de bezoekende supporters komen jennen, uitlachen, intimideren, enz. Ook weer ongeziene taferelen. En niemand die ingreep. Pas na een kwartier, kwam er een oproep van de stadionomroeper om "weg te blijven van het bezoekersvak". Echter gebeurde er niets vanuit de stewards of de aanwezige agenten om de rust en de veiligheid te bewaren.

Eén supporter diende met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis te worden overgebracht, nadat hij van meters hoog van de tribune viel. En dit omwille van de provocatie van de Cerclesupporters.

Intussen is er een filmpje opgedoken op de sociale media waarbij de supporters van Cercle na de match de spelers van Beerschot jennen en zelfs op het achterwerk slaan. Herinnert zich iemand nog de hetze rond Sagan? Blijkbaar is het in het voetbal, uit het zicht van de camera’s, allemaal toegelaten.

Ik heb wenende vrouwen en kinderen gezien onder de Beerschotsupporters, door de aanwezigheid van zovele politieagenten. Gewone, brave mensen die wilden genieten van een voetbalwedstrijd, maar die echter in paniek raakten en niet konden vatten wat er zich rond hen allemaal afspeelde.

Het werd een frustrerende avond. Niet omwille van het wedstrijdresultaat, wel omwille van de gebrekkige organisatie van deze combiregeling. Wordt het niet tijd dat we de combiregeling herzien en de voetbalwet hervormen? Op deze manier is het voor een gewone supporter onmogelijk om op een normale manier een voetbalwedstrijd te gaan bekijken.