Gent maakt Chop Choy van Chinese eersteklasser: 11-0! "Niveau derde klasse en 1e provinciale."

Arme Axel Witsel... Dat moet je natuurlijk niet al te letterlijk nemen, want de Rode Duivel gaat in China een fortuin verdienen. Maar de kwaliteit van het voetbal daar, dat is een ander paar mouwen. Dat werd dinsdag nog maar eens pijnlijk duidelijk toen AA Gent in een oefenmatch de Chinese eersteklasser Yanbian Funde vernederde met 11-0. Yanbian eindigde vorige seizoen negende in de Chinese Super League. Tianjin Quanjian, de club waar Witsel voor vier seizoenen tekende, werd afgelopen seizoen kampioen in de tweede klasse en mag dus straks in de Super League aantreden.

Niveau eerste provinciale 

Gent-coach Hein Vanhaezebrouck schrok zich een hoedje over het niveau van de Chinezen: "Eerlijk? Ik had er meer van verwacht. Ik kende het niveau niet. Ik had vooraf wat beelden bekeken en schat hun niveau op dat van een derdeklasser bij ons", zegt hij in Het Nieuwsblad. "Het tempo was vrij laag, de lijnen lagen ver uit elkaar. Ze hebben meteen een laag blok gezet omdat ze verwachtten dat ze heel wat problemen gingen hebben. Na hun vele wissels bij de rust was het niveau zelfs dat van eerste provinciale."

"Een à twee sterspelers gaat niks veranderen"

Drama, o drama! Een goede voetballer als Axel Witsel moet dus straks aantreden tegen clubs van dit niveau. De invloed hiervan op zijn eigen niveau laat zich raden. Witsel staat al niet bekend als een speler die het spel versnelt en dat zal er dus niet beter op worden. “Als ze in China die investeringen willen doen voor spelers als Witsel, dan zullen ze er nog veel meer moeten halen”, zei Vanhaezebrouck. “Ze zullen ook andere aanpassingen moeten doen om die ploegen beter te wapenen en anders te laten spelen. Door bij elke ploeg één of twee sterspelers te steken, ga je het niveau niet omhoog tillen.”

Hieronder wat beelden van een competitiewedstrijd van Yanbian, dat in het rood speelt.

We gebruiken cookies om u de beste site ervaring te kunnen bieden. Meer informatie