SLIK! Antwerp-speler laat symbool controversiële politieke beweging op rug tatoeëren

Dat tatoeages schering en inslag zijn bij voetbalspelers wisten we al langer. Het gebeurt echter niet zo vaak dat voetballers ook politieke boodschappen willen overdragen via hun 'bodyart'. Antwerp-speler Stallone Limbombe zijn laatste tatoeage laat echter niets aan de verbeelding over. Naast een tatoeage van een zwarte panter liet hij nu ook het symbool van de 'Black Panther Party', een zwarte vuist, op zijn lijf zetten. Ook het bijschrift 'Black Panther Power' laat niets aan de verbeelding over. 

De Black Panther Party was een militante Afro-Amerikaanse politieke organisatie, opgericht in de Verenigde Staten in 1966 onder de naam Black Panther Party for Self-Defense. De beweging richtte zich op verkrijging van sociale en burgerrechten voor de zwarte minderheid in het land, waarbij geweld een aanvaardbaar middel kon zijn. De partij begon een paar jaar na oprichting veel leden te verliezen, en verdween in de vroege jaren 70. Hij was tijdens zijn bestaan veel in het nieuws door geweldsincidenten. 

Stallone Limbomble gaat hiermee een stapje verder dan Tommie Smith, John Carlos en Malcolm Jenkins (zie onder). 

De opgestoken vuist kwam al meerdere keren voor in de sportgeschiedenis. De allereerste keer toen medaillewinnaars Tommie Smith & John Carlos tijdens de Olympische Spelen van 1968 met een zwarte handschoen een gebalde vuist toonden tijdens het Amerikaanse volkslied. Ze deden dit om op te komen voor de rechten van de Afro-Amerikanen in de VS. 

Recent kregen Tommie Smith & John Carlos nog navolging van NFL-speler Malcolm Jenkins en enkele ploegmaats toen ook zij hun vuist in de lucht staken tijdens het volkslied. Op die manier kwam hij op voor de sociale situatie in zijn land. 

We gebruiken cookies om u de beste site ervaring te kunnen bieden. Meer informatie