Pijnlijk: voetbaldwerg ziet kansen op EK drastisch slinken na domme schorsing van sterspeler

Donderdagmiddag werd er geloot voor de play-offs richting het Europees Kampioenschap van volgend jaar in Duitsland. Twaalf landen, verdeeld over drie routes, maken nog kans op een ticket. Eén van die landen die zich niet kon plaatsen via de voorrondes, maar mogelijk wel nog via de barrages, is Georgië. De voetbaldwerg die nog nooit kon deelnemen aan een groot toernooi, moet eerst voorbij Luxemburg zien te geraken en vervolgens voorbij Griekenland of Kazachstan. Geen onhaalbare kaart, maar het feit dat sterspeler Khvicha Kvaratskhelia geschorst is voor de halve finale, is toch een serieuze domper. Wij leggen je uit hoe dit tot stand kon komen, want het is toch bijzonder pijnlijk.

Georgië play-offs EK

Georgië eindigde in haar EK-kwalificatiecampagne vierde in een poule met Spanje, Schotland, Noorwegen en Cyprus. Stevige concurrentie dus en geen schande dat ze zich niet konden kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in Duitsland. Ze konden weliswaar twee keer winnen van Cyprus en gelijk spelen tegen Schotland en Noorwegen, maar sprokkelden verder veel te weinig punten om zich bij de eerste twee te scharen. Toch is er nog een vangnet voor Georgië, want dankzij hun sterke prestaties in de Nations League mogen ze alsnog deelnemen aan de play-offs. Of met andere woorden: een laatste kans om zich toch nog te plaatsen voor het EK in Duitsland.

Georgië-Luxemburg EK

Op basis van hun niveau in de Nations League worden die play-offs in drie verschillende routes afgewerkt. Georgië zit in de laagste route en mag samen met Kazachstan, Griekenland en Luxemburg vechten om het laatste EK-ticket. De loting bepaalde dat Georgië eerst thuis speelt tegen Luxemburg. De winnaar van deze match neemt het thuis op tegen Griekenland of Kazachstan, de andere halve finale in de play-offs. Indien Georgië de halve finale wint, mogen ze opnieuw thuis aantreden. Een serieus voordeel, al moeten ze eerst voorbij Luxemburg zien te geraken.

Schorsing Kvaratskhelia

Luxemburg liet in de EK-voorrondes zien dat ze niet zomaar opzij gezet worden. In een poule van zes eindigden ze op een knappe derde plek na Portugal en Slowakije en lieten ze bijvoorbeeld IJsland & Bosnië en Herzegovina achter zich. Ze sprokkelden maar liefst zeventien punten en konden meermaals stunten. Georgië en Luxemburg lijken gezien de omstandigheden evenveel kans te maken om door te stoten naar de allesbeslissende finale, maar het feit dat de thuisploeg Khvicha Kvaratskhelia moet missen, is werkelijk een drama voor Georgië. De linksbuiten is met zijn status bij Napoli en zijn marktwaarde van €85 miljoen by far de beste speler van de nationale ploeg. De man is echter geschorst voor de halve finale tegen Luxemburg.

Drie gele kaarten

In de EK-voorrondes sprokkelde Kvaratskhelia drie gele kaarten, wat betekent dat hij geschorst is voor de eerstvolgende (cruciale) wedstrijd tegen Luxemburg. Je vraagt je af hoe zoiets kan gebeuren, want Georgië wist al langer dan vandaag dat ze geen rol van betekenis zouden spelen in de EK-voorrondes en alles moeten zetten op de barragewedstrijden. Wel, de teammanager van Georgië had zich verkeerd geïnformeerd en de selectie op een verkeerd spoor gezet door duidelijk te zeggen dat gele kaarten niet zouden meetellen voor de barrrages. Dat bleek dus wel, waarna de man zijn excuses aanbood. Een erg pijnlijke gebeurtenis met mogelijke drastische gevolgen. Georgië speelde nog nooit op een groot toernooi en mist op knullige wijze haar sterspeler voor de cruciale barragewedstrijd tegen Luxemburg. Wat het extra klungelig maakt, is dat de Napoli-vedette in zijn laatste twee wedstrijden telkens één gele kaart pakte. In de 90ste minuut tegen Schotland (2-2) en in de 75ste minuut tegen Spanje (3-1 nederlaag). Onnodige kaarten met andere woorden. 

Het was dus niet per se Kvaratskhelia die zich liet vangen, maar wel de teammanager die had gezegd dat gele kaarten niet zouden meetellen.

Eén van de drie gele kaarten pakte Kvaratskhelia afgelopen week tegen Schotland. Nochtans speelde de Napoli-winger toen een dijk van een match (2-2 gelijkspel):