Haaland naar Manchester City; het verhaal en de cijfers van de Noorse wonderspits
Inhoudsopgave
Het hing al een tijdje in de lucht, maar dinsdagmiddag maakten Borussia Dortmund en Manchester City de transfer van Erling Haaland eindelijk officieel wereldkundig. De Citizens betalen een gelimiteerde afkoopsom van zestig miljoen euro. Als de laatste details afgerond zijn, gaat de Noorse goalgetter voor vijf jaar tekenen in Engeland.
Hoewel de handtekeningen om tot een persoonlijk akkoord te komen nog gezet moeten gaan worden, lijkt Haaland gezien het statement alvast een huisje in of rondom Manchester te kunnen gaan uitkiezen. Het zal niet de eerste keer zijn dat hij in Engeland gaat wonen. De spits werd geboren in Leeds, vader Alf-Inge Haaland speelde namelijk voor Leeds United. Vanuit daar maakte pa Haaland de stap naar de club waar zijn zoon vanaf komende zomer voor speelt.
Eerste record als vijfjarig jongetje
Alf-Inge kwam pas op zijn 27e in het blauw van Manchester City terecht, Erling wordt deze zomer 22. Toch heeft ook hij er al een hele carrière op zitten. Beide heren begonnen hun carrière bij Bryne FK, de club uit het dorp waar Alf-Inge geboren werd en Erling opgroeide. Voetbal was voor de huidige speler van Dortmund direct een hoofdthema, maar ook in de atletiek werd de jonge Haaland geschoold. En wel door zijn moeder, Noors kampioen op de zevenkamp. Op vijfjarige leeftijd sleepte hij binnen de atletiek zijn eerste wereldrecord binnen, nog nooit sprong iemand op zo'n jonge leeftijd namelijk 1,63 meter ver. Hij wel.
Dat Erling ook kon voetballen, was snel duidelijk. Net als zijn vader werd hij al op 16-jarige leeftijd naar het eerste van Bryne FK gehaald. Op het tweede niveau van Noorwegen viel hij op. Na één seizoen meldde Molde FK zich en moest Haaland het in de familie gewortelde Bryne, zonder een officiële goal in het eerste te hebben gemaakt, verlaten. In zijn eerste jaar in Molde was het nog een beetje inkomen, maar toen hij de grens van achttien passeerde en officieel volwassen was, stond er geen maat meer op 1 meter 94 lange spits.
De bizarre cijfers
Vanuit Molde vertrok Haaland daarom snel naar RB Salzburg, die club zou hij zoals bekend weer snel verruillen voor Borussia Dortmund. In de competitie kwam hij bij de drie clubs tot 82 competitieduels, 78 doelpunten en 25 assists. Dus 103 goalcontributies in een flink aantal minder wedstrijden. Onder aanvoer van de topschutter wist Salzburg in seizoen 2018-2019 de dubbel te veroveren. Dortmund won met Haaland in de gelederen de DFB-pokal. Als international debuteerde de Noor op zijn negentiende. Qua goalcontributies loopt hij voor zijn land exact één op één: vijftien goals en twee assists in zeventien wedstrijden.
In de competitie kan het supertalent het dus, goals maken als international blijkt ook geen probleem. Dan resteren alleen de wedstrijden in Europa nog. De cijfers die Haaland in de Champions League kan overleggen, zijn misschien nog wel het meest knap.