Opvallend: Daarom werd Mesut Özil uit de PES-games gehaald

Mesut Özil is niet meer te vinden in het voetbalspel PES 2020 Mobile. Uitegever NetEase heeft de middenvelder van Arsenal uit de game gehaald nadat hij op sociale media kritiek uitte op de mensenrechtensituatie in de regio Xinjiang, China. 

De Chinese sportmedia boycotten de laatste dagen alles wat met Özil te maken had. Zo werd de wedstrijd van Arsenal tegen Manchester City van afgelopen zondag niet uitgezonden door de Chinese staatsomroep. Ook op de Chinese streamingsdiensten was het duel niet te vinden.

Concentratiekampen

En dat alles na een oproep van Özil richting mede-moslims. Hij vroeg om de stilte te doorbreken over het lot van geloofsgenoten in de provincie Xinjiang. Daar zouden, volgens de Verenigde Naties, 1 miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden worden vastgehouden in concentratiekampen.

Volgens NetEase heeft Özil de 'Chinese bevolking gekwetst'. Het bedrijf is in China verantwoordelijk voor de PES-voetbalspellen en heeft beloofd de speler zo snel mogelijk uit de drie huidige smartphonespellen te halen. Het is nog niet bekend of dat internationaal ook gebeurd; het Japanse Konami heeft nog niet gereageerd.