Aime Anthuenis verklapt waarom Philippe Clement kon uitgroeien tot zo’n succestrainer

Aime Anthuenis verklapt waarom Philippe Clement kon uitgroeien tot zo’n succestrainer

“Toen hij in mijn tijd bij Genk speelde, dacht ik al: die wordt later zeker trainer”, vertelt de eigen ex-coach van Clement, Aime Anthuenis in Sport/Voetbalmagazine. “Je kon daar toen al duidelijk zijn aanleg voor het vak zien: in zijn interesse voor het spel, in hoe hij meedacht met de trainer, in zijn leiderschap op het veld, in zijn betrokkenheid bij alles en zijn inbreng in alles.”

“Hij was een enorme winnaar en hij besefte dat je daarvoor afhankelijk bent van anderen, hij speelde voor de ploeg, was leergierig en standvastig. Ook buiten het voetbal was hij niet onverstandig. Het drong snel tot hem door dat het een mooi beroep is en dat hij er ook daarom alles voor moest doen.”

“Dat zijn meestal de mannen die het langst zelf blijven spelen en dat is zeker in zijn geval zo geweest. In zijn lange carrière maakte hij veel verschillende coaches, clubs en culturen mee. Hij zag toen al hoe hij het later wel en niet zou doen. Maar zijn grote voordeel is dat hij eerst elitejeugd trainde en dan onder Michel Preud’homme kon beginnen werken. Hij kent zijn plaats en dat gaf hem de tijd om te leren en te groeien en uiteindelijk een stevige basis om er goed voorbereid zelf aan te beginnen.’