Toby Alderweireld voelde zich verloren bij Ajax: "Gun ik mijn ergste vijand niet"

Toby Alderweireld kwam al op vijftienjarige leeftijd over van Beerschot naar Ajax, waar hij speelde van 2004 tot 2013. Een droom die uitkwam voor de verdediger, zo geeft hij toe in een gesprek met Knack, maar achteraf ziet Alderweireld in dat het voor hem eigenlijk te vroeg was om zo'n transfer te maken. 

"Zo ben ik er zelf ook ingestapt: wauw, ik voetbal bij Ajax! Tot je als vijftienjarige alleen de trein naar Amsterdam op stapt, en beseft hoe je leven er voortaan uitziet. Ik was daar niet op voorbereid", vertelt Alderweireld. "Heel mijn lijf zei toen: ik wil dit niet. Dit is te veel voor mij. Laat me alsjeblieft naar huis gaan."

Verloren

In totaal speelde de verdediger 186 wedstrijden in het eerste van de Amsterdammers. "Dat gevoel van ontreddering, ik wens het mijn ergste vijand niet toe. Ik draag dat nog altijd mee. Ik voelde me verloren in Amsterdam, jarenlang. Het milderde, maar ging nooit over. Als een duiveltje dat op mijn schouder bleef zitten", blikt Alderweireld terug op zijn eerste jaren in Amsterdam. In 2013 vertrok hij naar Atlético Madrid. Na een huurperiode bij Southampton kwam de Belg bij Tottenham Hotspur terecht.

Te jong

Nu, jaren later, beseft Alderweireld dat hij niet al op vijftienjarige leeftijd naar Ajax had willen gaan. "Toch niet op die leeftijd. Het is een fantastische club, begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, maar ik was er te jong en te weinig zelfstandig voor. En ik durf denken dat ik via een andere route ook wel aan de top zou zijn geraakt", sluit de 96-voudig international van België af.