Wat is het zwarte gewaad dat Lionel Messi omgehangen kreeg bij uitreiking van de WK-trofee?

Tijdens en na de WK-finale gebeurde er van alles. Een van de bijzondere fragmenten was het moment dat Lionel Messi bij de huldiging een zwart gewaad aan kreeg van de Emir van Qatar. Daar was op Twitter bijzonder veel om te doen. Wij leggen uit wat er gebeurde.

Wat was het zwarte gewaad dat Messi omgehangen kreeg en wat betekent het?

Het gewaad dat Lionel Messi omgehangen kreeg vlak voor de uitreiking van de WK-trofee is een zogenaamde Bisht. Dit is een traditioneel Arabisch gewaad dat strijders vroeger kregen als ze een overwinning behaald hadden. Tegenwoordig wordt het vooral gezien als een teken van prestige en hoge status en dus uitgereikt als een eerbetoon aan degene die het ontvangt. Hoogwaardigheidsbekleders dragen hun Bisht vaak bij formele gelegenheden. Leden van de Koninklijke Familie dragen de Bisht wanneer zij hun land vertegenwoordigen. Daarmee was de gift uit handen van de Emir één van de grootste blijken van waardering die Qatar kan uitdelen. Het moment van de ceremonie zie je hier. (tekst gaat verder na de tweet)

Waar is de Bisht van Lionel Messi van gemaakt en wat kost het?

Het grootste deel van de Bisht bestaat uit exclusieve wolsoorten zoals kamelenhaar, lamahaar of geitenwol. De borduursels die je ziet op de mouwen en de kraag zijn gemaakt van puur goud en zilver. Uiteraard wordt de Bisht handgemaakt door specialisten die het werk al generaties doen. Door het goud en zilver dat verwerkt wordt kost een Bisht minimaal zo'n $ 9.000,-, maar gezien de brede gouden banden aan de Bisht van Lionel Messi ligt de waarde vele malen hoger. 

Met de uitleg van de traditionele bisht kunnen we weer een paragraaf toevoegen aan alles wat je over Lionel Messi moet weten.

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link