Wales tijdens Euro 2016: een EK-debuut om niet snel te vergeten

Euro 2020 gaat zaterdag van start voor Wales. Het is pas de tweede EK-deelname ooit van The Dragons. Voetbalflitsen gaat terug naar het debuut van Wales in 2016.

Wales kwalificeerde zich tot 2016 geen enkele keer voor het Europees Kampioenschap. De enige deelname aan een eindtoernooi dateert van 1958, toen de kwartfinale van het WK in Zweden werd bereikt.

Wales zat tijdens de kwalificatie voor Euro 2016 ingedeeld in groep B, samen met België, Bosnië en Herzegovina, Israël, Cyprus en Andorra. Wales eindigde tweede in de poule en plaatste zich voor het EK in Frankrijk.

Succesvolle groepsfase

Wales kreeg in de poulefase te maken met Engeland, Rusland en Slowakije. De Welshmen verrasten vriend en vijand door zich te kronen tot groepswinnaar van poule B. Wales stuitte in de achtste finale op Noord-Ierland, dat met 1-0 ten onder ging.

Eindstand groep B Euro 2016 (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Wales stond in de kwartfinale tegenover één van de favorieten voor de eindzege: België. Radja Nainggolan brak de wedstrijd met een geweldig afstandsschot open. Wales ging echter niet bij de pakken neerzitten, want Ashley Williams trok de stand gelijk met een rake kopbal.

Stunt van jewelste

Wales nam al snel in de tweede helft de leiding. Hal Robson-Kanu stuurde twee Belgen op fraaie wijze het bos in en schoot de bal achter doelman Thibaut Courtois. De EK-debutant kwam steeds dichterbij de laatste vier.

België kreeg veel kansen op de gelijkmaker, maar Sam Vokes kopte vijf minuten voor het einde van de wedstrijd fantastisch raak en maakte daarmee de stunt compleet. Wales was nog maar één wedstrijd verwijderd van de EK-finale.

Highlights Wales - België (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Finale binnen handbereik

Wales nam het in de halve finale op tegen grootmacht Portugal. Beide landen toonden in de eerste helft veel initiatief en zorgden voor veel dreiging. Een doelpunt bleef echter uit in Stade des Lumières in Lyon.

Vijf minuten na rust kopte Cristiano Ronaldo kiezelhard raak. Binnen no-time viel de tweede Portugese treffer. Ditmaal tikte Nani de bal binnen en de ploeg van bondscoach Fernando Santos zat op rozen.

Memorabel debuut

Portugal kwam daarna niet meer in de problemen en bereikte de finale. Zo kwam er een abrupt einde aan het EK-sprookje van Wales. Eén ding staat vast: Het debuut van The Welshmen is er een om niet snel te vergeten.