Dit kan Club Brugge op tactisch vlak verwachten van Fiorentina

Club Brugge treft donderdag in de halve finale van de Conference League Fiorentina. Met die tegenstander treffen de Belgen een ploeg die lange tijd dé sensatie van de Serie A was dit seizoen. Dit is wat Club Brugge op tactisch vlak kan verwachten van Fiorentina.

Niemand had voor het seizoen gestart was verwacht dat Fiorentina om Champions League-voetbal mee zou doen. Toch was dit lang de realiteit. Hoewel de club uit Florence momenteel op de achtste plek staat, is Europees voetbal nog niet uit zicht.

Die knappe resultaten haalt Fiorentina met verzorgd en goed voetbal van achteruit. Dat is ook direct het eerste tactische punt waar Club Brugge zich op moet voorbereiden.

Vincenzo Italiano staat voor dominant spel en balbezit bij Fiorentina

Sinds Vincenzo Italiano aan het roer staat in Florence, is zijn elftal een van de meest interessante ploegen in balbezit. De trainer van Fiorentina staat voor dominant spel aan de bal en verzint veel innovatieve opbouwpatronen. ‘Bijna altijd is het lef dat je aan de bal hebt, hetgeen dat het verschil maakt in een wedstrijd. Laat de tegenstanders je maar achtervolgen’, zei Italiano over zijn speelstijl na het duel met Napoli.

Dat is terug te zien in de cijfers. Slechts twee ploegen in de Serie A hebben gemiddeld meer balbezit dan Fiorentina (57,8%). Daarnaast is de ploeg van Italiano in de Conference League het elftal met de meeste aanvallen die begonnen met de eigen opbouw (31) en scoorde heeft alleen Lille (141) in het Europese toernooi meer passketens van tien of meer achter haar naam staan (136).

Het duel met Club Brugge belooft om die reden ook extra interessant te worden. De ploeg van Nicky Hayen is in de Conference League namelijk het elftal met de meeste directe aanvallen.

Dat Fiorentina zo goed is in opbouwen, heeft alles te maken met de patronen en veldbezetting die Italiano in zijn elftal geslepen heeft. Vooral de positionering van de backs is een hoofdpijndossier voor veel tegenstanders.

tactisch plan fiorentina Cristiano Biraghi (linksback) voegt zich vaak bij de twee originele centrale verdedigers om een driemansdefensie te creëren. Dit maakt het voor tegenstanders lastig om met twee spitsen druk te zetten.

hoe  fiorentina druk zet tegen club brugge

De andere back, Dodo, is als rechtsback juist voortdurend op het middenveld te vinden. Net als Biraghi maakt hij het veld smaller, alleen speelt Dodo een linie naar voren. Hierdoor wordt hij in de opbouw vaak een extra controleur.

Dit geschuif met de backs zorgt bij tegenstanders voor keuzes. Laat je je rechtsbuiten meelopen met Dodo naar het middenveld, dan komt de passlijn naar de rechtsbuiten van Fiorentina open te liggen. Wordt Dodo niet gevolgd naar het middenveld, komt de Braziliaan daar vrij in de as.

Daarnaast heeft de rechtsback ook alle vrijheid om zich verder in de aanval te bemoeien. Tegen Viktoria Plzen zorgt een loopactie van Dodo voor een kantelpunt in de wedstrijd.

De back loopt aan de binnenkant van buitenspeler Nico González diep en brengt zo de rechtsback van Plzen in vertwijfeling. Waar hij hoogstwaarschijnlijk gefocust is op de Argentijn, komt Dodo in zijn zone. Hij probeert Dodo nog van balbezit af te houden, maar hij komt logischerwijs te laat. Dit levert een rode kaart op voor de Tsjechen.

Hoe Fiorentina druk zet

Dat Fiorentina erg graag balbezit wil hebben, is ook te zien wanneer zij de bal niet hebben. La Viola jaagt de tegenstander namelijk ontzettend fanatiek op. In de Serie A staan alleen Napoli en Bologna gemiddeld minder passes van een tegenstander toe, voor een defensieve actie wordt uitgevoerd. In de Conference League zet zelfs geen enkele ploeg zo agressief druk als de Italianen. Tegenstanders krijgen doorgaans dus weinig tijd van Fiorentina wanneer zij in balbezit zijn.

Het doel van La Viola in het druk zetten is om tegenstanders naar de zijkant te lokken. Op het moment dat de opponent de pass naar de zijlijn speelt. Schuift de hele ploeg mee richting die kant om daar de tegenstander in te sluiten en de bal te veroveren.

Onderstaand moment tekent de principes van Fiorentina in het druk zetten:

fiorentina in conference league tegen club brugge

Wanneer Sassuolo opbouwt, richt Fiorentina de organisatie zo in, dat alleen een pass van de linker centrale verdediger naar de linksback gespeeld kan worden. De twee spitsen zorgen voor de druk op de centrale verdedigers van Sassuolo en middenvelder Alfred Duncan verzorgt de dekking van de controleur.

tactische analyse fiorentina tegen sassuolo

Wanneer de uitgelokte bal naar de flank gespeeld wordt, slaat Fiorentina toe. De Italianen laten de tegenstander niet meer van de kant wegkomen door met vijf man druk te zetten.

Kwetsbaarheden Fiorentina

De kansen voor Club Brugge liggen vooral in de omschakeling. Waar Fiorentina in balbezit uitstekend in staat is om de vrije man te vinden en in de aanval te komen, zo kwetsbaar is het wanneer zij de bal verliezen.

De ploeg van Italiano geeft de minste schoten weg van de competitie, maar de gemiddelde kwaliteit van een schot is tegen Fiorentina dan weer het hoogst van de Serie A.

Kortom: Tegenstanders krijgen amper kansen tegen Fiorentina, maar de kansen die zij krijgen, zijn direct groot.

Dat heeft vooral te maken met de omschakeling bij balverlies. Niet voor niets kreeg de ploeg van Italiano al vier doelpunten uit counters te verwerken (slechts drie ploegen kregen meer tegengoals uit counters).

omschakeling bij balverlies fiorentina

Na een langlopende aanval strandt het balbezit van Fiorentina rond de zestien van Salernitana. Vervolgens doen de mannen van Italiano wat zij gewend zijn bij balverlies: Massaal druk zetten. Salernitana is hierop voorbereid en schiet de bal zo hard mogelijk richting de helft van Fiorentina.

salernitana fiorentina

Dan is de kwetsbaarheid van de Italianen te zien. Achterin staan de twee snelste spelers van de degradant in grote ruimtes tegenover de tragere verdedigers van Fiorentina. Dit levert een gevaarlijke schietkans op voor Salernitana.

Hayen zal met bovengemiddeld veel interesse naar deze zwakke plek van zijn tegenstander kijken. Met de snelheid van Antonio Nusa en het mogelijke doorkoppen van targetman Thiago Rodrigues, liggen in de omschakeling mogelijkheden voor de Belgen.

Conclusie: er liggen kansen voor Club Brugge tegen Fiorentina

Fiorentina is een ijzersterk elftal dat met goed voetbal en langlopende aanvallen, veel tegenstanders in verlegenheid brengt. Krijgt La Viola de ruimte om het gewenste positiespel te spelen, wordt het voor tegenstanders erg moeilijk om ze pijn te doen. Toch liggen ook kansen tegen dit Fiorentina. Bij balwinst staat de laatste lijn van de Italianen vaak hoog, waardoor snelle spelers vaak in grote ruimtes komen te staan met slomere verdedigers.

Als club met de meeste directe aanvallen van de Conference League, is dat voor Club Brugge een mooi pijnpunt om uit te buiten.

Bij Unibet is Fiorentina favoriet voor de winst, maar waarom zou Club Brugge niet gelijkspelen of winnen in Italië. Het levert je bij Unibet 2 euro op per ingezette euro. Registreer je nu bij Unibet.