Dit wist je nog niet! Eén opmerkelijk weetje over elke Champions League-deelnemer

Acht groepen in de Champions League, met elk vier clubs. Wij hebben de clubs op een rijtje gezet, en van elke club een weetje opgezocht die je waarschijnlijk nog niet wist. 

Groep A

SL Benfica: De Portugese ploeg verloor sinds 1962 alle acht Europese finales die het bereikte. Hierdoor rust de 'vloek van Guttmann'  nog steeds over de Portugese club. Guttmann was trainer van het Benfica dat in 1961 en 1962 de Europacup I won. Toen hij en de club vlak daarna uit elkaar gingen, sprak hij de opmerkelijke woorden: ''Zonder mij zal Benfica nooit meer een Europese finale winnen'', en tot op heden heeft de Hongaar gelijk gekregen.

Manchester United: Met vijf overwinningen en zes gelijke spelen in 1998/1999 zijn zij het enige team dat de Champions League wist te winnen met zo weinig overwinningen. In de groepsfase werd alleen Brøndby twee keer verslagen en speelde het vier keer gelijk tegen Barcelona en Bayern. Zowel in de kwart- als halve finale werd er gelijk gespeeld en gewonnen van Internazionale en Juventus. Uiteindelijk wist Manchester United in haar laatste wedstrijd Bayern München wederom te verslaan.

FC Basel: Tot op de dag van vandaag wordt gesuggereerd dat het beroemde blauw en rood van FC Barcelona oorspronkelijk is overgenomen van FC Basel. De Catalaanse club is namelijk opgericht door oud FC Basel-captain Johan Gamper. 

CSKA Moskou: CSKA Moskou werd de eerste club in de geschiedenis van het Russisch voetbal dat een Europese trofee wist te winnen. Het versloeg Sporting Lissabon in haar eigen stadion met 3-1 in de UEFA Cup finale in het seizoen 2004/2005.

Groep B

Bayern München: Het snelste doelpunt in de geschiedenis van het toernooi werd gescoord door de Nederlandse Roy Makaay, in dienst van de Duitse club. Hij wist er na 10.12 seconden al één in te leggen in een wedstrijd tegen Real Madrid.

Paris Saint-Germain: De Franse club is ontstaan in 1970 uit een fusie tussen Paris FC en Stade Saint Germain. Eerstgenoemde bevond zich op dat moment in de tweede klasse, terwijl Stade Saint Germain net gepromoveerd was tot deze klasse. Later wilde de stad Parijs dat de club in het Parc des Princes zou gaan spelen onder de naam Paris FC. Niet iedereen was het hiermee eens, wat leidde tot een splitsing. Paris FC werd zelfstandig en Paris Saint-Germain werd een amateurclub. Niet veel later verhuisde Paris FC naar het Parc des Princes en eindigde op de twaalfde plaats in het eerste seizoen. In 1973/1974 werd de club voorlaatste en degradeerde het naar de tweede klasse, terwijl Paris Saint-Germain juist naar de hoofdklasse promoveerde en het Parc des Princes van Paris FC overnam. Sinds dat moment verliet PSG de hoogste klasse van het Franse voetbal niet meer.

RSC Anderlecht: Anderlecht bevindt zich in een uniek rijtje: teams die een Champions League wedstrijd met meer dan tien doelpunten verschil verloren. Er staan nog zeven andere clubs in dit rijtje, maar Anderlecht is het enige team dat momenteel aan de competitie meedoet. 

Celtic: In 1937 brak Celtic het record van meeste toeschouwers tijdens een wedstrijd. In de finale van de Schotse beker tegen Aberdeen was het stadion gevuld met 146.433 toeschouwers.

Groep C

Chelsea: De Luxemburgse amauteurs Jeunesse Hautcharage zijn hoogstwaarschijnlijk de kleinste club die ooit op Europees niveau hebben gestreden. Het jaar ervoor wonnen ze namelijk de beker in eigen land en hierdoor mochten ze in 1971 meedoen aan een Europees toernooi. Hun elftal bestond onder andere uit een scholier, een 40-jarige aanvaller en een vleugelspeler met één arm. Dat seizoen mochten ze het opnemen tegen Chelsea en dit werd de wedstrijd van de grootste uitslag over twee duels in de historie van Europees voetbal. Over de twee wedstrijden in Engeland en Luxemburg werd het 21-0 voor The Blues.

Atlético Madrid: De ploeg uit de Spaanse hoofdstad is het enige team dat de finale drie keer wist te bereiken maar de trofee nooit won. De finales in 1974, 2014 en 2016 gingen allemaal verloren, twee keer tegen Real Madrid en één keer tegen Bayern München.

AS Roma: Roma was onderdeel van de eerste penalty-reeks in een finale in de historie van het toernooi. In de finale van 1984 tegen Liverpool bleef de score op 1-1 staan. De eerste penalty in de Champions League historie werd gescoord door een Roma speler en gemist door een Liverpool speler. Liverpool won de strafschoppenreeks met 4-2.

FK Qarabağ: Qarabağ was het eerste Azerbeidjaanse team dat een Europees uitduel wist te winnen toen het in 1999 Maccabi Haifa FC met 2-1 wisten te verslaan. Het is tevens het eerste Azerbeidjaanse team dat meedoet aan de Champions League.

Groep D

Juventus: Hoewel de Italianen de Champions League/Europacup I tweemaal wisten te winnen, zijn ze de recordhouder als het aankomt op het aantal verloren finales. De finales in 1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015 en 2017 gingen allemaal verloren. 

FC Barcelona: Ieder jaar proberen de Europese topclubs het opnieuw: de 'treble' winnen. Dit is wanneer je de Champions League, de nationale competitie en de nationale beker weet te winnen. Naast Barcelona zijn er slechts zeven andere teams die dit voor elkaar kregen. Er is alleen nog nooit een ander elftal geweest dat dit tot twee keer toe wist te doen, behalve: FC Barcelona. Zij wonnen de Champions League, La Liga en de Copa del Rey in 2009 en 2015.

Olympiakos: Peter Ofori-Quaye van Olympiakos is met 17 jaar en 194 dagen de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Champions League. 

Sporting Lissabon: Het eerste doelpunt in de geschiedenis van de competitie werd gemaakt door Sporting-speler João Martins. Hij maakte de 1-0 na veertien minuten in de eerste officiële wedstrijd tegen Partizan, een wedstrijd die later in 3-3 zou eindigen.

Groep E

Spartak Moskou: Met twaalf deelnames is Spartak meer voorgekomen in de Champions League dan alle andere Russische clubs. Het beste seizoen beleefden ze in 1993/1994, toen ze de halve finales bereikten voordat ze uitgeschakeld werden door Olympique Marseille.

Sevilla: Sevilla is het meest succesvolle elftal in de geschiedenis van de Europa League. Het team wist de competitie vijf keer te winnen en dat in slechts tien jaar tijd. In 2006 en 2007 won het de eerste twee trofeeën, om vervolgens in 2014, 2015 en 2016 het toernooi drie keer op rij weten te winnen. In 2016 wisten ze Liverpool te verslaan, waarmee ze nu in dezelfde groep zitten.

Liverpool: Met 5 Champions League/Europacup I titels achter hun naam is Liverpool het meest succesvolle Engelse elftal in het miljardenbal. The Reds wisten tussen 1977 en 1984 de competitie vier keer te winnen. Eén van de meest legendarische Champions League finales vond plaats in 2005, de wedstrijd tussen AC Milan en Liverpool. Na 45 minuten kon AC Milan nietsvermoedend de rust ingaan, de Italianen stonden met 3-0 voor. Maar toen vond één van de meest beroemde comebacks plaats: Liverpool wist drie keer binnen zes minuten te scoren om en versloeg AC Milan uiteindelijk na penalties. 

NK Maribor: Hoewel Maribor voor de derde keer meedoet aan het miljardenbal, is het nog steeds het eerste en enige Sloveense team dat zich wist te kwalificeren voor de Champions League.

Groep F

Shakhtar Donetsk: In de wedstrijd tegen BATE Borisov in het Champions League seizoen van 2014/2015 wist Shakhtar-aanvaller Luiz Adriano vier keer te scoren in de eerste helft, een record dat tot op de dag van vandaag nog steeds staat. In totaal wist de Braziliaan die dag vijf maal te scoren.

Manchester City: De oudste speler in de geschiedenis van de Premier League was Manchester City-doelman John Burridge met 43 jaar, 4 maanden en 26 dagen toen hij inviel in een wedstrijd tegen Newcastle United.

Napoli: Samen met Paris Saint-Germain houdt Napoli een Champions League-record in handen waar ze in Napels niet blij mee zullen zijn. In het seizoen 2013/2014 wisten de Italianen een totaal van twaalf punten te verzamelen. Een knappe prestatie, maar nog steeds niet genoeg om door te gaan naar de laatste zestien. Napoli eindigde op de derde plaats nadat Arsenal en Borussia Dortmund op een beter doelsaldo doorgingen naar de volgende ronde. 

Feyenoord: In 1969/1970 traden de Rotterdammers aan tegen KR Reykjavík uit IJsland. Feyenoord wist die dag twaalf keer te scoren in een wedstrijd die eindigde in 12-2. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds het hoogste doelpuntental van een team in de geschiedenis van de Europacup I/Champions League.

Groep G

AS Monaco: Met een totale oppervlakte van 2,02 vierkante kilometer is Monaco het kleinste land dat ooit deel heeft genomen aan de Champions League/Europacup I. De enige manier waarop dit record verbroken kan worden, is wanneer een elftal uit Vaticaanstad deel zal nemen aan het miljardenbal.

FC Porto: Momenteel heeft FC Porto de speler met de meeste Champions League wedstrijden achter zijn naam in de selectie: Iker Casillas. Met 164 gespeelde wedstrijden en met het komende seizoen in zicht zal de Spanjaard deze titel de komende tijd weten te behouden.

Beşiktaş: Naast voetbal beoefent de Turkse club aardig wat andere sporten, zoals: atletiek, basketbal, boksen, bridge, electronic sport, gymnastiek, handbal, schaken, roeien, rolstoelbasketbal, tafeltennis, volleybal en worstelen. Er zijn niet veel clubs die zo'n verscheidenheid aan sporten aanbieden.

RB Leipzig: RassenBallsport Leipzig werd pas op 19 mei 2009 opgericht, hiermee is dit de jongste ploeg die dit seizoen deelneemt aan de Champions League. De club heeft zijn bestaan te danken aan geldinjecties van Red Bull. Niemand had acht jaar geleden kunnen zeggen dat ze hadden verwacht dat die vijfdeklasser zich dit seizoen mocht gaan testen met de grote jongens in Europa. Vorig seizoen speelde de ploeg ook zijn eerste wedstrijden in de Bundesliga en kreeg het direct voor elkaar om op de tweede plaats te eindigen.

Groep H

Real Madrid: De ploeg uit de Spaanse hoofdstad is de onbetwiste koning van de Champions League met twaalf titels achter haar naam. Hoewel het bij de meesten bekend is dat ze vorig seizoen het eerste team waren dat haar Champions League-titel wist te verdedigen, is het misschien minder bekend dat ze dit van 1956 tot en met 1960 ook wisten te doen. De Madrilenen kregen het voor elkaar om de voormalige Europacup I vijf keer op een rij te winnen, een unieke prestatie. 

Borussia Dortmund: Het record van de meeste doelpunten in de groepsfase van de Champions League ligt in handen van Die Schwarzgelben. Door 21 goals te scoren in het Champions League seizoen van 2016/2017 verbrak Dortmund het oude record van 20, gevestigd door Manchester United.

Tottenham Hotspur: De ploeg uit Noord-Londen was het eerste team dat de UEFA Cup/Europa League wist te winnen. Dit vond plaats in het seizoen 1971/1972, toen het Wolverhampton Wanderers met 4-2 over twee wedstrijden versloeg. 

APOEL Nicosia: APOEL is de meest succesvolle club uit Cyprus. Met 26 landstitels en met 21 nationale bekers hebben ze tientallen keren in verschillende Europese competities mogen meedoen. In 1936 werd het voor het eerst kampioen, waarna er nog vele trofeeën zouden volgen. De aartsrivaal van APOEL is stadsgenoot Omonia Nicosia. Dit is ontstaan na een groot conflict binnen de club vanwege de Griekse Burgeroorlog in 1948. Verschillende leden verlieten APOEL en richtten Omonia Nicosia op.