Daarom is KV Mechelen de strafste promovendus in 40 jaar

KV Mechelen staat na twaalf speeldagen derde in de Jupiler Pro League. Erg straf als je weet dat Malinwa vorig seizoen nog in de Proximus League speelde. Het Laatste Nieuws ging daarop verder in en concludeerde dat Mechelen de strafste promovendus is in veertig jaar; toen Cercle Brugge.

Er zijn drie redenen voor de straffe prestaties van KV Mechelen. Op drie vlakken doen ze het uitstekend. Een overzicht:

1. Stilstaande fases

KV Mechelen scoorde dit seizoen al negen keer uit stilstaande fases. Geen enkele club doet beter. Eén keer werd gescoord via penalty, vier keer via corner en vier keer via vrije trap. Onur Kaya en Rob Schoofs zijn de specialisten van dienst. Goed op getraind, maar vooral de juiste spelers op de juiste plek.

2. Heel efficiënt

KV Mechelen is héél efficiënt, dat mag wel gezegd worden. Het scoorde maar liefst 20% van zijn doelpogingen, ofwel 21 goals uit 107 doelpogingen. Ook hier doet geen enkele club beter. Opvallend: geen enkele clubs verzamelde minder doelpogingen dan Malinwa. Dat maakt het nog straffer!

3. Goede doelman

Yannick Thoelen is misschien wel hun beste aankoop van het seizoen. De Belgische doelman kwam dit seizoen over van KAA Gent. In de Jupiler Pro League is er geen enkele doelman die meer reddingen verrichtte. Hij pakte al uit met 45 reddingen, een savepercentage van 73%.

Conclusie: KV Mechelen steekt er op vele vlakken bovenuit. De kans dat ze play-off 1 halen wordt met de week groter. Moest dat lukken, zijn ze de eerste promovendus in tien jaar die daarin slaagt. Toen kon STVV vriend en vijand verrassen.