Zo werkt de tussenronde in de Champions League en loting daarop

De UEFA heeft de opzet van de Champions League aangepast om de competitie eerlijker en spannender te maken. Dit is hoe de tussenronde werkt en hoe de loting daarop volgt.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand na twee wedstrijden in de tussenronde?

Tot en met het seizoen 2020/2021 gold de uitdoelpuntenregel: bij een gelijke stand telden de doelpunten die een team in de uitwedstrijd maakte zwaarder. Dit betekende dat een team met een 1-1 uit en een 0-0 thuis alsnog doorging, zonder verlenging of strafschoppen. Sinds het seizoen 2021/2022 is deze regel afgeschaft. Nu gelden de volgende procedures bij een gelijke stand over twee wedstrijden:

  • Verlenging – Er worden twee extra periodes van 15 minuten gespeeld.
  • Strafschoppen – Is er na de verlenging nog steeds geen winnaar? Dan volgt een penaltyserie om te bepalen wie doorgaat.

Door deze wijziging hoeven teams zich niet langer zorgen te maken dat een uitdoelpunt hen kan uitschakelen.

Zo werkt de loting voor de achtste finales van de Champions League

Na de league-phase kwalificeerden de top acht teams zich direct voor de achtste finales. De winnaars van de duels in de tussenrondes voegen zich bij de reeds geplaatste acht teams in de achtste finales en treffen elkaar. Er is voor iedere club al bekend welke tegenstander ze mogelijk gaan treffen. Zo werden de clubs tijdens de loting voor de tussenronde ingedeeld aan één van de twee kanten van het speelschema: de 'zilveren kant' en de 'blauwe kant'. Dit ziet er als volgt uit:

loting tussenronde achtste finales champions league

Wanneer is de loting voor de achtste finales van de Champions League?

De lotingen voor de achtste, kwart en halve finales voor de Champions League, staat op vrijdag 21 februari op het programma. Zo werkt de gehele opzet van het miljardenbal.