WK-deelnemers uitgelicht: de Verenigde Staten, The Stars & Stripes

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is de Verenigde Staten. Het Amerikaanse nationale team kwalificeerde zich nadat ze in de als derde eindigde in de derde kwalificatieronde achter buurlanden Canada en Mexico. De Verenigde Staten treft op het WK de nationale ploegen van Iran, Wales en Engeland.

Geschiedenis van de Verenigde Staten op het WK

De Verenigde Staten was er tijdens het eerste WK in 1930, dat werd gehouden in Uruguay, direct bij. Ze behaalden op dit WK, dat vijftien deelnemers kende en na de groepsfase alleen een halve finale en finale had, de halve finale. In 1994 waren The Stars & Stripes zelf gastland en in eigen land kwalificeerde zij zich als een van de beste nummers drie voor de knock-outfase. In de achtste finale werd de Verenigde Staten uitgeschakeld door latere Wereldkampioen Brazilië. In 2002, tijdens het WK in Zuid Korea en Japan, behaalden de Amerikanen nog de kwartfinale door in de groepsfase boven Portugal te eindigen en in de knock-outfase rivaal Mexico te verslaan. In de kwartfinale was latere finalist Duitsland met 1-0 te sterk. In totaal deden de Amerikanen tien keer mee aan het WK, maar van de 33 wedstrijden die het speelde werden er slechts acht gewonnen. Kan de Verenigde Staten het in Qatar ver schoppen of moeten The Stars & Stripes wachten tot het WK in 2026, dat zij samen organiseren met buurlanden Mexico en Canada?

De ster van de Verenigde Staten: Christian Pulisic

Christian Pulisic maakte nog voordat hij zijn achttiende verjaardag had gevierd, zijn debuut in het nationale voetbalelftal van de Verenigde Staten. De Amerikaan, geboren in Hershey, Pennsylvania trok op jonge leeftijd al naar Europa, waar hij doorbrak bij Borussia Dortmund. De middenvelder annex aanvaller maakte in januari 2016 zijn debuut in het eerste elftal van Dortmund en speelde twee maanden later zijn eerste interland. Inmiddels speelt de 24-jarige Amerikaan zijn wedstrijden voor Chelsea en staat de teller op 50 interlands. Pulisic wist hierin 21 keer te scoren en gaf twaalf assists. In 2020 won hij de Noord-Amerikaanse versie van de Nations League met zijn land.

Huidige bondscoach

In december 2018 werd Gregg Berhalter aangesteld als bondscoach van het nationale voetbalelftal van de Verenigde Staten. De oud-speler van onder meer PEC Zwolle, Sparta en SC Cambuur volgde Dave Sarachan op en moest na het mislopen van het WK in Rusland de Amerikanen weer naar successen leiden. Dit lukte hem onder meer door de Noord-Amerikaanse Nations League te winnen in 2020 en de Gold Cup in 2021. Berhalter stond in totaal 56 wedstrijden langs de lijn bij de Amerikanen en hiervan werden er 36 wedstrijden winnen afgeloten. Tien keer werd er gelijk gespeeld en tien keer werd er verloren. In totaal scoorde de Amerikaanse nationale ploeg 115 goals onder leiding van de 49-jarige coach en kregen zij slechts 36 doelpunten tegen.

Speel nu de quiz over de Verenigde Staten en test je kennis!