MLS met JPL-bril: Vanzeir rolt Miami op, goals voor Cuypers en Benteke

Terwijl zowat alle Europese competities even op pauze staan voor de internationale periode, gaat het competitievoetbal in Amerika ongestoord verder. Dit weekend speelden de meeste teams hun vijfde wedstrijd van het seizoen, waarin enkele bekende namen hoofdrollen toebedeeld kregen. Bij een gebrek aan Europees clubvoetbal nemen we dus het vliegtuig of de boot naar de Verenigde Staten van Amerika.

Cuypers' tweede en de Limburgse assistenmachine

Een week geleden maakte Hugo Cuypers in een doldwaas slot zijn eerste doelpunt voor Chicago Fire. In de 95ste minuut maakte hij de 3-3 en in de 99ste zou zijn ploeg de drie punten nog pakken. Ook dit weekend was de Belg trefzeker. Hij opende de score op het veld van New England, maar zijn club pakte uiteindelijk maar één punt.

Een andere Belgische spits die succes kende in de JPL is Dante Vanzeir. Vorige week leverde hij een assist tegen Houston Dynamo en met zijn prestatie tegen hét Inter Miami van Messi, Suarez, Alba en Busquets lijkt hij zich terug in de harten van de NYRB-aanhang te spelen. Het Messi-loos Miami werd door het duo Morgan-Vanzeir vakkundig ingepakt en teruggestuurd zonder punten. Vanzeir leverde assists op alle vier de goals en staat nu uiteraard eerste in die ranglijst.

Drie punten voor Brecht en Matt

Brecht Dejaeghere begint aan zijn eerste volledige seizoen in de Verenigde Staten. Vorige week scoorde hij Charlottes enige doelpunt in een 2-1 nederlaag, maar deze keer kon de club uit North Carolina de drie punten wel pakken. Onder meer een doelpunt van ex-Burnley-middenvelder Ashley Westwood bezorgde hen een 2-0 overwinning tegen Columbus Crew.

Een andere ex-JPL-speler die de drie punten thuishield is Matt Miazga. De 28-jarige verdediger speelde in 2020/21 33 wedstrijden voor paars-wit, maar speelt sinds 2022 opnieuw in zijn thuisland. Zijn club Cincinnati FC won met 1-0 tegen NYCFC. Miazga won al zijn duels en staat nu eerste in de Eastern Conference.

Vijf op een rij voor Dejan

Een andere oude bekende voor de RSCA-fans is Dejan Joveljic. De Serviër speelde een viertal jaar geleden slechts vijf wedstrijden voor paars-wit. Een succesvol seizoen in Oostenrijk leverde hem een transfer naar Amerika op. Het is zijn vierde seizoen bij LA Galaxy en de spits is uit de startblokken geschoten. Hij scoorde al in elke wedstrijd dit seizoen en deed dat opnieuw tegen Sporting Kansas. Op assist van La Masia-talent Riqui Puig zette Joveljic de bordjes gelijk na een 2-0 achterstand. Vijf minuten later was de comeback compleet. Ook ex-Genkie Joseph Paintsil had met zijn twee geslaagde dribbels een aandeel in deze overwinning. Hij trof al twee keer de touwen dit seizoen.

Klauss vs Benteke

Een face-off tussen ex-Standard en STVV-spits Joao Klauss en 45-voudig Rode Duivel Christian Benteke eindigde in een gelijkspel. Het St. Louis City van Klauss kwam op voorsprong, maar Bentekes DC United keerde de achterstand nog voor rust met onder meer een doelpunt van de Belg. Twintig minuten voor tijd trapte Klauss zijn club vanop de stip langzij. Beide teams moesten tevreden zijn met een punt: 2-2.