Ooit peperdure RSCA-flop, nu doelpuntenmaker én kapitein van z'n land bij winst: "Wat een crack!"

Het is al bijna zeven jaar geleden dat Anderlecht 9,7 miljoen euro betaalde aan Steaua Boekarest voor de Roemeense middenvelder Nicolae Stanciu. De torenhoge verwachtingen die deze som - nog altijd de hoogste ooit van RSCA - met zich meebracht, kon hij nooit inlossen. Daarom staat hij ook in een lijstje van duurste flops van de Jupiler Pro League. Enkele jaren later speelt hij in China bij WH Three Towns, waar het wél vlot. Ook voor zijn land is hij nog steeds van goudwaarde. 

Nicolae Stanciu Roemenië

Stanciu is kapitein van Roemenië en stond dinsdagavond logischerwijze aan de aftrap in de EK-kwalificatiematch tegen Wit-Rusland. Andermaal toonde Stanciu waarom hij zo belangrijk is voor de Roemenen: zijn prachtige vrije trap leidde uiteindelijk de 2-1 overwinning en gouden driepunter in. Roemenië gaat daarmee samen met Zwitserland aan kop in de groep, met 6 op 6.

Bekijk hier zijn doelpunt:

"Toni Kroos vraagt om de handtekening van Stanciu."

"Vanuit deze positie is Stanciu zo gevaarlijk."

"Is er iets mooier dan de baltoetsen van Nicolae Stanciu?"

"Wat een crack, die Stanciu."

Nicolae Stanciu bij WH Three Towns

Na avonturen bij Sparta Praag, Al-Ahli en Slavia Praag speelt hij nu dus bij WH Three Towns in China. En daar doet de Roemeen het fantastisch. Hij is er de absolute spelmaker en dat valt ook af te lezen aan zijn stats: Stanciu was in 27 wedstrijden goed voor tien goals en twaalf assists en had daarmee een bijzonder groot aandeel in de landstitel van zijn club. Stanciu werd even geleden ook uitgeroepen tot Roemeens voetballer van het jaar.

Bekijk hier een prachtig doelpunt van Nicolae Stanciu voor WH Three Towns