Waarom Vincent Kompany een makkelijk 'slachtoffer' is: "Hij heeft een opvallend kenmerk!"

Waarom Vincent Kompany een makkelijk 'slachtoffer' is: "Hij heeft een opvallend kenmerk!"

Een opvallend fenomeen: De fans van Racing Genk juichten om de blessure van Vincent Kompany. En toch zijn het dezelfde mensen die hem toezingene als Rode Duivel. Waarom zien zij hem zo graag falen?

"Kompany is tijdens zo'n wedstrijd inwisselbaar met eender welke andere Anderlecht-speler", vertelt Filip Boen (KU Leuven) aan Het Laatste Nieuws. "De Genk-fans hebben hun Rode Duivels-knop helemaal uitgeschakeld op dat moment. Typisch Belgisch, zeker? Helemaal niet! Het is eigen aan het voetbal in het algemeen. Spelers zoals Iniesta, die overal in eigen land bezongen worden, zijn een uitzondering. Wat er met Kompany gebeurt, dat is de regel."

Sportpsycholoog Boen wijst erop dat Kompany daarbovenop een 'gemakkelijker' doelwit is dan veel andere voetballers. "Wie een duidelijk uiterlijk kenmerk heeft, wordt vaak aangepakt door een andere groep. Denk aan Gert Verheyen bij Club Brugge. 'Er staat een paard in de gang', zong bijna elk rivaliserend publiek, omwille van zijn speelstijl. Wel, Kompany is de man van glas. Als hij weer geblesseerd uitvalt, is hij een makkelijk doelwit. Ik denk niet dat de fans in kwestie een uitgebreide analyse van de situatie hebben gemaakt. Het is gemakkelijk. Meer is het niet."