Ajax kan problemen krijgen door Onana: "Afwijzen is niet toegestaan"

Ajax-doelman André Onana liet eerder weten niet naar de Afrika Cup te willen gaan, omdat hij zich op de titelstrijd wil focussen. Maar als speler ben je verplicht om voor je land uit te komen als je daarvoor bent uitgenodigd. Niet iedereen staat te springen om naar het toernooi te gaan, maar als je wordt opgeroepen, dan moet je gaan. Dat zegt voetbaladvocaat David Seligman.

''Afwijzen is niet toegestaan''

"Er is een document van de FIFA waarin staat dat spelers verplicht zijn om af te reizen naar het nationale team als ze opgeroepen worden'', vertelt Seligman tegenover de BBC. "Afwijzen is niet toegestaan. Clubs moeten ze afstaan en spelers moeten gaan. Ze hoeven alleen niet te gaan als ze geblesseerd zijn."

"Als je een speler hebt die niet wilt gaan, wat is dan het nut om die speler op te roepen? Als je een speler hebt die twijfelt: ik wil wel, maar m'n trainer twijfelt en we hebben een druk programma in januari. En als de trainer zegt: kijk, als je gaat verlies je je plek. Dan ga je niet", aldus Seligman.

Ajax kan in grote problemen komen als Onana zich niet meldt bij Kameroen. "Het land gaat dan klagen bij de FIFA en die mag dan de club en de speler straffen. De club kan een boete krijgen als de speler niet gaat."