Forde over seksisme in het voetbal: "Zou ze een string aanhebben?"

Stephanie Forde is momenteel directeur van het departement arbitrage van de voetbalbond, een typische mannenwereld. Maar Forde is vastberaden en als ex-ref is ze blij nu het beleid aan te sturen. "Ik heb maar één doel: het verbeteren van de arbitrage"

"Van die arbitragewereld heb ik nooit schrik gehad. Ik zit al in het voetbal vanaf mijn vijf jaar (bij White Boys Sint-Niklaas, red.) en ben officieel scheidsrechter vanaf mijn vijftiende. Ik voel me ook geen rolmodel, ik ben hier om de arbitrage te verbeteren. Nu, tegen seksisme zal ik wel altijd vechten. Dat kunnen we niet tolereren, niet in het voetbal, niet in de maatschappij. Daar kreeg ik zelf wél veel mee te maken, toen ik nog scheidsrechter was."

"Soms was dat echt verschrikkelijk. Dat ze je negentig minuten keuren van top tot teen: 'Ze mag eens naar de zonnebank', of 'Zou ze een string aanhebben?' Ooit riep er een vrouw achter het doel: 'Jij vuile hoer, je moet niet op dat plein staan. Het voetbal is voor venten.' Toen was ik wel geschokt."

"Maar goed, ik heb geen moment spijt gehad dat ik ref en later assistent was. Mijn persoonlijkheid is er enorm door ontwikkeld. Ik leerde omgaan met tieners tot hooggeleerde advocaten. En als de verliezende ploeg je feliciteert dat je een goede match floot, voelt dat geweldig."