Bizar scenario mogelijk in CL-poule: Nummer 2 plaatst zich eerder dan nummer 1

Een bijzonder scenario waardoor Ajax de knock-outfase van de Champions League kan mislopen, terwijl de nummer twee zich al heeft geplaatst. Het kan daadwerkelijk gebeuren, wanneer Ajax en Valencia allebei de volgende Champions League-wedstrijd winnen.

Op 27 november staan de volgende groepswedstrijden op het programma. Valencia speelt tegen Chelsea, Ajax gaat op bezoek bij Lille. Wanneer zowel Valencia als Ajax wint, komen beide ploegen op tien punten te staan. De stand is dan als volgt:

Groep H
1. Ajax - 10 punten
2. Valencia - 10 punten
3. Chelsea - 7 punten
4. Lille - 1 punt

Onderling resultaat

Omdat het onderlinge resultaat in de groepsfase van de Champions League erg belangrijk is, is Valencia in dit scenario al veilig: zij hebben een beter onderling resultaat tegen Chelsea. Toch staan ze tweede, omdat Ajax weer een beter onderling resultaat heeft tegen Valencia. 

Dit betekent dat Ajax in de laatste wedstrijd, op 10 december tegen Valencia, nog moet oppassen. De Engelsen kunnen bij winst op Lille ook op 10 punten komen en gaan dan - vanwege dat onderlinge resultaat - over de Amsterdammers heen als Ajax verliest van Valencia. 

Kortom: het scenario kant ontstaan dat de nummer twee van de poule, in dit geval Valencia, zich eerder weet veilig te stellen van overwintering dan de nummer één van de poule. Veel daarvan zal afhangen van het duel tussen Valencia en Chelsea. 

Ook interessant