Dit waren de tien beste transfers van Herman Van Holsbeeck (én alleen maar buitenlanders!)

Herman Van Holsbeeck moest onlangs als sportief manager vertrekken bij RSC Anderlecht. Dit leek ons het ideale moment om nog eens terug te blikken op zijn 15-jarig bestaan bij Paars-Wit. Volgens Het Laatste Nieuws waren dit de tien beste transfers die Van Holsbeeck ooit met de landskampioen heeft gerealiseerd.

1. Lucas Biglia
De Argentijnse middenvelder was aanvoerder van de nationale beloftenploeg toen hij in 2006 naar Anderlecht kwam. De transfer bleek een voltreffer te zijn: Biglia behaalde meerdere landstitels met Paars-Wit, schopte het tot A-international en kon een verhuis naar Lazio Roma teweegbrengen.

2. Dieumerci Mbokani
De aanvaller scoorde in het verleden nog aan de lopende band bij Standard Luik, maar toen de Congolese international op Neerpede neerstreek, waren daar toch wel enkele risico's aan verbonden. Mbokani kende daarvoor een moeilijk seizoen, maar dat bleek toch geen probleem te zijn. Hij scoorde maar liefst 47 goals voor Anderlecht en mocht voor 11 miljoen vertrekken naar Dynamo Kiev.

3. Cheikhou Kouyaté
Ondertussen een vaste waarde geworden bij West Ham United, maar in het verleden nog transfervrij weggeplukt bij FC Brussels. De Senegalese middenvelder is zonder twijfel één van de succesvolste transfers die HVH ooit gerealiseerd heeft.

4. Nicolas Pareja
Niet de eerste Argentijn die Van Holsbeeck zou binnenhalen. De centrale verdediger was een genot om naar te kijken en werd meteen al in de gaten gehouden door Europese (top)clubs. Uiteindelijk mocht hij voor vijf miljoen nar Espanyol vertrekken.

5. Aleksandar Mitrovic
Zijn uitleenbeurt van deze winter mag dan wel niet doorgegaan zijn, enkele jaren geleden was Mitrovic nog levensbepalend voor Paars-Wit. De Servische aanvaller kostte vijf miljoen, maar werd door zijn indrukwekkende statistieken voor maar liefst achttien miljoen euro verkocht aan Newcastle United.

6. Ahmed Hassan
Tussen 2006 en 2008 goed voor twintig goals bij RSC Anderlecht. Niet slecht voor een speler die enkele (een pak) tekengeld kostte. Niet de meest onbesproken speler uit het Paars-Witte verleden, maar wel eentje die er erg geliefd was.

7. Matias Suarez
De Argentijnse aanvaller koos er in 2016 voor om zijn contract bij Anderlecht te verbreken en terug te keren naar Belgrano, maar wat hij ooit betekent heeft voor de club, zal niemand nog vergeten. Suarez was er goed voor 63 goals en kon ook een Gouden Schoen binnenhalen.

8. Mbark Boussoufa
Zijn transfer naar Rusland leverde Anderlecht ooit nog acht miljoen euro op. Zijn passage bij Gent was minder succesvol, maar bij Paars-Wit was hij gewoon de grote held. Hij won er tal van landstitels, twee maal de Gouden Schoen en nog zo veel andere awards.

9. Sofiane Hanni
Niet altijd even geliefd bij het Anderlechtse publiek en dat verklaart voor een groot deel zijn transfer naar Spartak Moskou. Bij Paars-Wit was hij uiteindelijk wel heel belangrijk: hij droeg er de aanvoerdersband, gaf er tientallen assists en scoorde 22 doelpunten. Werd destijds knap weggeplukt bij KV Mechelen.

10. Milan Jovanovic
Niet de eerste ex-speler van Standard Luik, maar wel slim bekeken. Iedereen wist wat de Serviër in huis had en hij moest zich niet meer aanpassen aan het Belgische voetbal. Kwam over van Liverpool en kon 16 keer scoren voor Anderlecht.