Dé stunt deze mercato? Ooit kampioenenmaker in JPL, nu op z'n 31e OFFICIEEL naar 1e Provinciale

We zien het wel vaker in het voetbal: spelers die wat in de herfst van hun carrière komen en voor de liefde voor het spelletje in de lagere reeksen gaan spelen. Denk maar aan Sherjill MacDonald, die op z'n 38e nog steeds Provinciale kapot speelt. Wie dat binnenkort misschien ook gaat doen, is niemand minder dan Renato Neto. De Braziliaan zat al even zonder club, maar koos nu voor West-Vlaamse Eerste Provincialer Blankenberge. 

Renato Neto Blankenberge

Voor de Kustploeg is het een serieuze toptransfer, want ze bleven dit seizoen tot nu toe onder de verwachtingen. Ze waren misschien wel dé titelfavoriet, maar parkeren na zeventien speeldagen op plaats nummer vijf. De achterstand op leider Wevelgem bedraagt echter maar zeven punten en is - mits een sterke terugronde - nog toe te fietsen. Daar kan een fitte Renato Neto misschien bij helpen.

Renato Neto Blankenberge Eerste Provinciale

Renato Neto

Zo goed als alle voetballiefhebbers zullen Renato Neto wel kennen. De in Brazilië geboren defensieve middenvelder werd in de zomer van 2010 door Cercle Brugge gehuurd van Sporting Lissabon. Hij maakte er indruk en drie jaar later huurde KAA Gent hem dan. Een jaar later slaagden de Buffalo's erin om hem transfervrij over te nemen van de Portugese topploeg. Bij de Oost-Vlamingen kende hij enorme successen onder Hein Vanhaezebrouck.

Kampioen met Gent

Renato Neto zou uiteindelijk zes seizoenen voor Gent voetballen. Hij speelde er maar liefst 181 matchen, waarin hij goed was voor 21 goals en acht assists. Opvallend: in al die jaren pakte hij slechts één rode kaart, toch straf als defensieve middenvelder. Zijn hoogtepunt kende hij in het seizoen 2014/2015, toen hij met KAA Gent voor de eerste keer landskampioen werd. Het jaar nadien stuntten ze in de Champions League.

Transfervrij

In 2019 mocht de Braziliaan echter beschikken, deels door zijn vele blessureleed. Hij trok transfervrij naar KV Oostende en speelde daar elf wedstrijden. Het jaar nadien trok hij naar de Belgische Tweede Klasse om er bij KMSK Deinze veertien matchen te spelen. De Oost-Vlamingen verlengden zijn contract in de zomer van 2021 niet en in het voorjaar van 2022 raakte bekend dat Sirens FC hem gratis binnenhaalde. Jawel, een club uit Malta. Gevolg: één goal en twee assists in elf wedstrijden, maar geen verlengd verblijf. En zo komt Neto nu bij Blankenberge terecht.

In het titeljaar scoorde Neto een levensbelangrijke goal tegen Anderlecht in de laatste minuut, die zorgde voor een ontploffing op de Gentse tribunes: