Terug naar toen: hoe Griekenland het EK van 2004 won

Griekenland verraste vriend en vijand door zich vijftien jaar geleden te kronen tot Europees kampioen. Welke weg legden de Grieken af richting die Europese titel? Voetbalflitsen gaat terug naar Euro 2004.

Griekenland begon met een openingswedstrijd tegen gastland Portugal. Giorgios Karagounis opende na iets minder dan tien minuten de score vanaf de penaltystip. Angelos Basinas verdubbeld na rust de score, waardoor een stunt in de maak leek.

Cristiano Ronaldo zorgde nog voor de aansluitingstreffer, maar het bleek enkel een doelpunt voor de statistieken. Daardoor bleef het gastland met lege handen achter en zorgde de ploeg van bondscoach Otto Rehhagel voor een grote verrassing.

Groepsfase

Griekenland stond in het tweede groepsduel tegenover Spanje. De Spanjaarden namen al snel de leiding via Fernando Morientes. La Roja slaagde er uiteindelijk niet in om de overwinning over de streep te trekken. Angelos Charisteas bepaalde de einstand op 1-1.

Griekenland kreeg in de laatste groepswedstrijd te maken met Rusland, dat nog altijd onderaan bungelde met nul punten. Desondanks wonnen de Russen met 2-1. De mannen van Rehhagel plaatsten zich op basis van doelsaldo voor de kwartfinales ten koste van Spanje.

Eindstand groep A (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Eindstand groep A Euro 2004

Griekse revelatie

Griekenland stuitte in de kwartfinale op Frankrijk, topfavoriet voor de eindzege. De Grieken gingen vrolijk verder met stunten. Angelos Charisteas, die zich langzamerhand ontpopte tot revelatie van het toernooi, kroonde zich tot matchwinner: 1-0.

Griekenland hoefde alleen nog maar Tsjechië uit te schakelen om de finale te bereiken. Beide landen slaagden er niet in om te scoren binnen negentig minuten, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen.

Griekenland trok in die verlenging aan het langste eind. Traianos Dellas maakte een doelpunt in de slotseconden van de eerste helft. Door die nipte zege op Tsjechië, plaatste Griekenland zich voor de eindstrijd op 4 juli 2004.

Herhaling van groepsduel

Het EK begon niet alleen met een wedstrijd tussen Portugal en Griekenland, maar eindigde ook met een duel tussen die landen. Wie anders dan Charisteas scoorde en bezorgde zijn land de Europese titel: 1-0.

Highlights Griekenland - Portugal