België versus Engeland door de jaren heen: de laatste 10 confrontaties

Op dinsdagavond wordt de confrontatie België - Engeland, of in dit geval Engeland - België, voor de 26ste keer in de voetbalgeschiedenis uitgevochten. Van de 25 voorgaande duels kon België er slechts vijf winnen, met de recentste in november 2020 in de Nations League. We blikken terug op de tien recentste confrontaties tussen de twee.

1. België 1-3 Engeland, 25 februari 1970

Op de eerste paar wedstrijden zullen we zeer kort ingaan. Engeland wist met goals van Sir Geoff Hurst en twee van Alan Ball dit vriendschappelijke duel te winnen. Het Belgische doelpunt kwam van Jean Dockx. Bekende namen bij België waren Wilfried van Moer, Paul van Himst en de onlangs overleden Léon Semmeling.

2. België 1-1 Engeland, 12 juni 1980

Aan het jaartal kan je al raden wat de inzet van deze wedstrijd was. In de groepsfase van het WK 1980 trof België Italië, Spanje en Engeland in de groep. Wonder boven wonder wisten de Belgen de groep te winnen, mede door het gelijkspel tegen de Engelsen in de eerste wedstrijd. Ray Wilkins bracht Engeland op voorsprong, maar amper vier minuten later bracht Jan Ceulemans de Belgen langszij. België verloor de finale van dit EK in de finale tegen West-Duitsland met 1-2.

3. Engeland 1-0 België, 26 juni 1990

De volgende keer dat beide landen elkaar troffen was opnieuw tien jaar later. Op het WK van 1990 in Italië kwamen ze elkaar dit keer niet in de groepsfase, maar in de achtste finale tegen. Na 90 minuten stonden de bordjes nog gelijk, maar in de verlengingen trok Engeland aan het langste eind via een doelpunt van Dennis Platt. Zo ontliepen de Engelsen een minuut voor tijd nog penalty's.

4. België (P) 0-0 Engeland, 29 mei 1998

Acht jaar later speelde België een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Engelsen. Na 90 minuten voetballen was de stand 0-0 en werd er overgegaan op penalty's. Philippe Vande Walle stopte de strafschoppen van Rob Lee en Les Ferdinand om zo de wedstrijd te winnen.

5. Engeland 2-1 België, 10 oktober 1999

Iets meer dan een jaar later speelden de twee opnieuw een vriendschappelijk duel. Engeland wist deze keer wel de overhand te nemen, al ging dit niet makkelijk. Vrij vroeg in de wedstrijd opende Alan Shearer de score, maar even later bracht Branko Strupar de Belgen langzij. In minuut 66 verschalkte een afstandschot van Jamie Redknapp België-doelman Ronny Gaspercic.

6. Engeland 1-0 België, 2 juni 2012

Na een pauze van bijna dertien jaar mochten de Belgen zich opnieuw meten tegen de Engelsen. De oefenwedstrijd eindigde in een overwinning van Engeland dankzij een doelpunt van Danny Welbeck in de eerste helft. Jan Vertonghen, die hoogstwaarschijnlijk zal starten vanavond tegen Engeland, stond al in de basis. Romelu Lukaku viel in.

7. Engeland 0-1 België, 28 juni 2018

We zijn aangekomen bij de meer recentere confrontaties en deze herinnert u zich ongetwijfeld. In de groepsfase van het WK in Rusland speelde België haar laatste wedstrijd tegen Engeland. Beide teams waren al geplaatst voor de volgende ronde en eigenlijk zou een nederlaag positiever zijn voor het niveau van de toekomstige rondes in het toernooi. Adnan Januzaj dacht daar echter niet aan en krulde de bal voorbij Jordan Pickford in het Engelse doel.

8. België 2-0 Engeland, 14 juli 2018

Op hetzelfde tornooi, slechts zestien dagen later, mochten de Belgen en Engelsen onderling uitmaken wie met de derde plek ging lopen. België had in de halve finale verloren van Frankrijk, terwijl Engeland onverwachts door de Kroaten werd verslagen. Goals van Thomas Meunier en Eden Hazard beslisten dat België zich als derde mocht uitroepen.

9. Engeland 2-1 België, 11 oktober 2020

In de Nations League van 2020/21 kwamen de twee landen elkaar opnieuw tegen in de groep. Het eerste duel werd door the Three Lions gewonnen. België kwam nochtans op voorsprong via Romelu Lukaku. Een doelpunt voor en na rust van respectievelijk Marcus Rashford en Mason Mount bezorgden Engeland de drie punten.

10. België 2-0 Engeland, 15 november 2020

Amper een maand later werd de terugwedstrijd gespeeld en hier had België wel de bovenhand. Na 23 minuten stond de eindstand al op het bord: 2-0. Youri Tielemans trapte op assist van Romelu Lukaku de opener binnen en Dries Mertens deed op er vrije trap nog ééntje bij.

Wat het vanavond wordt, kunnen we voorlopig alleen nog maar voorspellen. Wat we wel zeker weten, is dat Engeland voor de tweede helft een ander truitje zullen dragen...