Wat is de achtergrond van FIFA-baas Gianni Infantino?
Inhoudsopgave
Van de regie krijgt Gianni Infantino dit WK meer aandacht dan de sterren die op het veld staan. Het lijkt, zoals wel meer dit WK, stiekem achter de schermen afgesproken: vlak na het eerste fluitsignaal moet de camera gericht worden op de man die de kijker het minst graag wil zien. Wie is deze FIFA-voorzitter eigenlijk?
Hoewel zijn ouders Italiaans zijn, werd Inter-fan Infantino in 1970 geboren in Brig. Een klein dorpje in het zuiden van Zwitserland, middenin de Alpen. Studeren deed hij aan de Universiteit van Freiburg. Typisch genoeg slaagde hij op de faculteit van de rechten.
Na zijn studie begon Infantino het al vrij snel te zoeken in de bestuursfuncties, ook werkte hij als advocaat. Hij begon op de Universiteit van Neuchâtel als Secretaris-Generaal van het internationale centrum voor sportstudies en kwam al op zijn dertigste bij de UEFA terecht.
Tot hij in 2009 secretaris-generaal van de organisatie werd, bekleedde de 52-jarige Zwitser verschillende functies. Hij werd onder meer benoemd tot directeur van de afdeling juridische zaken en clublicenties. Vanaf 2009 werd zijn werkveld dus breder, Infantino zorgde er sindsdien onder andere voor dat het deelnemersveld van het EK naar 24 werd uitgebreid.
In de tussentijd ontmoette het klassieke voorbeeld van een bobo Leena Al Ashqar, met wie hij inmiddels getrouwd is. Het koppel kent het Zwitserse dorpje Zug als thuisbasis, maar zijn ook vaak genoeg te vinden in Qatar. Aldaar beschikken de twee over een tweede huis. Infantino en Al Ashqar kregen samen vier kinderen.
Van de UEFA naar de FIFA
Vanuit de UEFA kreeg hij in 2015 de steun richting het presidentsschap van de FIFA. In 2016 werd hij daadwerkelijk tot voorzitter van de wereldvoetbalbond benoemd. Hij zorgde er in die functie voor dat het proces van WK-toewijzingen werd omgevormd, om omkopingen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.
Echt populair werd hij er niet door, maar dat had vooral te maken met overige activiteiten. Bijvoorbeeld zijn uitspraken over het aantal arbeidsmigranten dat bij de bouwwerkzaamheden overleden zou zijn; 'drie'.