Krijgen Rode Duivels onverwachts dan toch nog andere tegenstander dan Rusland voor het EK 2020?

Rusland heeft zich al geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal in 2020, maar het is nog niet zeker of het land daadwerkelijk mag meedoen aan het toernooi. Het wereldantidopingagentschap (WADA) zit nog altijd achter Rusland aan en vindt de antwoorden die Rusland heeft gegeven op vragen over verdachte tests niet helemaal betrouwbaar. Het zou dus zomaar even kunnen de Rode Duivels toch nog een andere tegenstander krijgen dan het 'zekere' Rusland. 

Eind oktober kreeg het WADA van de Russische dopingautoriteiten 'imperfecte dopingstalen', die in januari werden overgedragen. Dat weet Het Laatste Nieuws. Dat zijn potjes urine van Russische atleten die zijn afgenomen tussen 2012 en 2015. Het Russische antidopingagentschap zou een aantal tests beïnvloed hebben. Ook zouden enkele tests zijn nagelaten, zodat positieve resultaten gemeld konden worden.

Negatief advies

Het WADA heeft na onderzoek van een onafhankelijke commissie een negatief advies op de antwoorden vanuit Rusland gekregen. Op 9 december komt het uitvoerend comité van het WADA bijeen om uitspraak te doen over Rusland. Een belangrijk moment, aangezien er bij een negatief advies uitsluiting van het EK of de Olympische Spelen kan volgen. Mocht dat gebeuren, wordt er tijdens het EK ook niet gevoetbald in Sint-Petersburg.