Joodse organisaties niet blij met komst Anelka: "Schande voor Roda JC, dit kan niet"

Joodse organisaties niet blij met komst Anelka: "Schande voor Roda JC, dit kan niet"

Verschillende Joodse organisaties zijn tegen de komst Nicolas Anelka naar Roda JC wegens een antisemitisch gebaar dat hij in 2013 als voetballer maakte.

Als speler van West Bromwich Albion vierde Anelka een doelpunt met de quenelle, een antisemitische groet, waardoor hij in 2014 werd ontslagen bij zijn toenmalige werkgever.

Herman Loonstein, de voorzitter van Federatief Joods Nederland, ziet het niet zitten dat Roda JC de Fransman nu als adviseur naar Nederland haalt. "Het binnenhalen van zo iemand is een schande voor Roda JC. Dit kan niet, er zijn grenzen", aldus Loonstein in De Telegraaf.

In dezelfde krant krijgt hij bijval van anderen, waaronder zakenman en woordvoerder van de Joodse Gemeenschap in Limburg Benoit Wesly: "Dit is een buitengewoon kwalijke zaak. Roda moet nooit met zo iemand in zee gaan. Voetballers hebben een voorbeeldrol. Van deze man moet afstand genomen worden."

Vooralsnog lijkt Roda geen gehoor te geven aan de verzoeken uit de Joodse gemeenschap. "We hebben naar het voetbalinhoudelijke verhaal geluisterd van Nicolas en mede-clubeigenaar Korotaev wil hem erbij hebben. Dat telt voor ons. Ik ga niet in op kritiek van anderen hierover," aldus techisch directeur Ton Caanen van de club uit Kerkrade.