UEFA maakt naam van derde Europese clubcompetitie bekend

De UEFA heeft dinsdagavond de naam bekend gemaakt van de derde en nieuwe Europese clubcompetitie. Het toernooi zal de 'Europa Conference League' gaan heten. Het toernooi gaat vanaf het seizoen 2021/22 van start en wordt het derde toernooi achter de Champions League en Europa League. Zo krijgen meer landen en clubs de kans om Europees te spelen.

De Champions League zal op de huidige manier doorgaan, de Europa League gaat wel iets op de schop. Het deelnemersveld krimpt daar van 48 naar 32 clubs. Aan de Europa Conference League zullen 32 clubs deelnemen. Het toernooi heeft qua poulefases exact dezelfde opzet als de andere twee competities. De knock-out-fases zijn wel anders. De nummers één van alle poules zijn rechtstreeks geplaatst voor de achtste finales. De nummers twee uit iedere poule spelen met de nummers drie uit de poules van de Europa League een ronde om de achtste finales te bereiken. De nummers één zijn die ronde dus vrijgesteld.

Van Champions naar Europa League
Ook in de Europa League wordt deze verandering doorgevoerd. Clubs die uit de Champions League naar de Europa League komen moeten eerst een knock-out-ronde spelen tegen de nummers twee uit de groepsfase van de Europa League. De winnaar gaat naar de achtste finales van de Europa League.

Donderdag 16:30 uur
De winnaar van de Europa Conference League is automatisch geplaatst voor het volgende seizoen van de Europa League. De wedstrijden in de Europa Conference League worden afgewerkt op donderdag. Wedstrijden in de Champions League blijven op dinsdag en woensdag gespeeld worden. In de Europa League en Europa Conference League wordt vanaf 2021 ook om 16:30 uur gespeeld. De finales van de UEFA Conference League (woensdag), Europa League (donderdag) en Champions League (zaterdag) worden in dezelfde week gespeeld.

Acht nieuwe landen in Europese competities
Met de komst van het nieuwe toernooi zijn er minstens 34 landen vertegenwoordigd in de groepsfase van de Europese clubcompetities. Op dit moment is het minimum 26 landen. "De nieuwe clubcompetitie maakt UEFA’s clubcompetities toegankelijker dan ooit tevoren. Er worden meer wedstrijden gespeeld met meer clubs. Dit toernooi is geboren uit gesprekken vanuit de European Club Association", zei UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin in december 2018.