Throwback: Acht Manchester United-spelers overlijden tijdens vliegtuigcrash in München

Throwback: Acht Manchester United-spelers overlijden tijdens vliegtuigcrash in München

Wat een mooi Europees avontuur had moeten worden, werd een verschrikkelijk zwarte dag voor Manchester United. We hebben het over 6 februari 1958, toen acht spelers van de Engelse topclub omkwamen bij een vliegtuigramp in München. Naast hen vielen er nog vijftien doden.

De Busby Babes, het team van coach Matt Busby, moest voor de kwartfinale van de Europacup I naar Belgrado om daar te spelen tegen Rode Ster. Thuis wonnen de Engelsen met 2-1, dus waren er kansen voor de Mancunians. Het terugduel eindigde in 3-3, waardoor een plek in de halve finale zeker was voor de jongens van Busby. De terugreis werd een uur uitgesteld, omdat United-speler zijn Johnny Berry zijn paspoort kwijt was. Later werd er een tussenstop gemaakt in München om bij te tanken.

Problemen

In de Duitse stad nam de co-piloot het over van de gezagvoerder. Hij brak de eerste poging tot opstijgen al na veertig seconden af, door rare motorgeluiden. Ook de tweede poging werd kansloos afgebroken, waarna iedereen het vliegtuig moest verlaten. Het leek erop dat de selectie van Manchester United die dag niet naar huis zou vliegen. Toch werd het nog een keer geprobeerd, zo'n vijftig minuten later. Toen er werd gereden met een snelheid van 217 kilometer per uur, moest er opnieuw afgebroken worden. Door natte sneeuw op de rijbaan werd het vliegtuig onbestuurbaar en ramde het een hek. Daarna raakte het een huis, een boom, een schuur én een truck. De laatste ontplofde, waardoor 21 mensen op slag dood waren. Twee anderen overleden later in het ziekenhuis. 

Een stukje uit de film United, over de crash van de Busby Babes.