Vijf spelers die veroordeeld werden voor hun gokactiviteiten

Er loopt een onderzoek naar Juventus-speler Nicolo Fagioli. De middenvelder wordt verdacht van het uitvoeren van illegale gokpraktijken. Het 22-jarige talent hangt een boete van maximaal 25.000 euro en een schorsing van maximaal drie jaar boven het hoofd. Dit zijn vijf spelers die eerder ook de fout in gingen

Ivan Toney

De spits van Brentford overtrad tussen 25 februari 2017 en 23 januari 2021 232 keer de gokregels en daarom zit hij nu een schorsing uit. Toney kreeg een boete van 50.000 euro opgelegd en mag tot 17 januari geen wedstrijd meer spelen. Wel mocht de Jamaicaanse Engelsman vanaf 17 september 2023 weer meetrainen. 

Tom Beugelsdijk

In de wedstrijd Sparta Rotterdam – PSV van 16 januari 2021 pakte Tom Beugelsdijk een opvallende gele kaart. Het Openbaar Ministerie merkte het op en startte een onderzoek of er sprake was van gokactiviteiten. Hoewel de politie van Rotterdam wekenlang de telefoon van Beugelsdijk afluisterde, kwam het tot geen bewijs. Maar wel stuitte de politie op andere feiten. Zo zou de Hagenees tussen 2013 en 2020 als speler van ADO Den Haag en Sparta Rotterdam gegokt hebben op Eredivisie- en bekerwedstrijden. Volgens de regels van de KNVB is dat strafbaar, waardoor de centrale verdediger geschorst werd voor vijf wedstrijden waarvan twee voorwaardelijk. Beugelsdijk ging akkoord met zijn straf.

Oordeel zelf (tekst gaat verder onder video)

Jordy Clasie

Toen bekend werd gemaakt dat een speler van AZ een straf opgelegd kreeg van twee wedstrijden schorsing wegens gokactiviteiten, was het onbekend om wie het ging. Later werd duidelijk dat het om middenvelder Jordy Clasie zou gaan. Zo verklaarde de 32-jarige middenvelder later dat een buurjongen gegokt zou hebben op zijn account. Het ging om zeventien wedstrijden waaronder de wedstrijd De Graafschap – Jong AZ van 28 februari 2020.

Mitchell Clark

In mei 2023 beschuldigde de FA opnieuw een speler van gokactiviteiten. Mitchell Clark, die tegenwoordig onder contract staat bij het Engelse Port Vale, overtrad de gokregels van Engeland tussen 8 februari 2022 tot 10 maart 2023. Zo zou de 24-jarige verdediger uit Wales in die periode ingezet hebben om maar liefst 312 weddenschappen. Hij gokte onder meer een keer op een nederlaag van zijn eigen club. De Welshman kreeg een boete van 600 pond opgelegd plus een schorsing van drie maanden. 

Harry Toffolo

De Engelsman werd door de FA gestraft door zijn gokactiviteiten die hij uitvoerde tussen 2014 en 2017. In die tijd maakte de linksbuiten, die zijn wedstrijden speelt in de Premier League voor Nottingham Forest, zich schuldig door 375 gokregels te overtreden. Medio september hoorde Toffolo zijn staf. Zo ontving hij een boete van 20.956 pond en een schorsing van vijf maanden. Echter besloot een onafhankelijke commissie dat de schorsing pas ingaat in het seizoen 2024/2025.