Hoe een legendarische sportcarrière plots kan uitgroeien tot een zware depressie

Topvoetballers die in een depressie sukkelen... Het overkwam zelfs de Braziliaanse voetballegende Pelé. De 79-jarige heeft zich na zijn heupoperatie opgesloten in zijn huis. Volgens zijn zoon Edinho zal de voormalige voetbalster zich vanaf nu niet veel meer onder de mensen mengen.

Het is een lot dat vele sporthelden bekoren is. Het ene moment zijn ze koning, het andere moment lijken ze plots 'niks' meer te kunnen. Het zijn spelers zoals een Pelé of Cristiano Ronaldo die echt leven voor hun sport én er ongelofelijk in uitbliken, die het hardste tegen de muur lopen zodra er ouderdomskwaaltjes opduiken. Bij Pelé was zijn heupoperatie de druppel.

"De revalidatie na zijn laatste operatie is niet optimaal verlopen", vertelt zoon Edinho. "Hij kan zich moeilijk bewegen en dat maakt hem wat depressief. Je kunt je dat wel voorstellen: hij was altijd de koning, een imposante figuur en vandaag kan hij niet meer goed lopen. Hij schaamt zich voor zijn toestand."

"Hij kan niet normaal lopen", gaat zijn zoon verder. "Het is een klein beetje verbeterd, maar het gaat nog altijd moeizaam. Hij wil niet meer buitenkomen. Hij doet bijna niets meer. Hij is een gevangene in zijn eigen huis."