Opvallend: Daarom worden de laatste groepswedstrijden op hetzelfde tijdstip gespeeld

Sinds vandaag worden wedstrijden uit dezelfde poule op hetzelfde tijdstip afgewerkt. Misschien spijtig voor de kijkers, maar er zit een grondige reden achter. Al gehoord van het 'Bedrog van Gijon'? Neen, dan leggen we het nog even kort voor je uit.

Op het WK van 1982 namen West-Duitsland en Oostenrijk het in hun laatste groepswedstrjid tegen elkaar op (in Gijon). Eerder die dag had Algerije in dezelfde poule met 3-2 gewonnen van Chili en zo lagen de kaarten meteen op tafel. West-Duitsland moest winnen én met één of twee doelpunten verschil winnen om zich alsnog te kwalificeren. In dat geval zou Algerije derde worden en Oostenrijk sowieso ook nog in de volgende ronde te zien zijn.

Zoals je wel al kunt raden, scoorde West-Duitsland al vroeg in de wedstrijd de 1-0. Daarna werd meteen duidelijk dat er onderlinge afspraken werden gemaakt aangezien de bal onnozel rondgetikt werd. De Algerijnse en Spaanse supporters in het stadion voelden zich uiteraard bekocht en de scheidsrechter floot de wedstrijd dan ook af. 

Algerije diende na die wedstrijd meteen een klacht in bij de FIFA, maar zonder resultaat. Toch werd sindsdien beslist dat alle laatste groepswedstrijden op een WK op hetzelfde moment moeten afgewerkt worden. Zo zouden ploegen niet meer kunnen speculeren of onderling afspraken maken. 

Over deze wedstrijd gaat het. Het wordt meteen duidelijk dat er iets niet klopt.