Acht spelers Manchester United overlijden tijdens vliegtuigcrash in München

Veel voetballers dromen van deelname aan de Europese toernooien, maar voor de spelers van Manchester United wordt het Europese avontuur in 1958 een ramp. Op 6 februari van dat jaar stort een vliegtuig neer in München, waarbij acht spelers om het leven komen. Naast hen overlijden vijftien andere passagiers.

Het team van coach Matt Busby, dat bekend staat onder de naam Busby Babes, moet voor de kwartfinale van de Europacup I naar Belgrado. Tegenstander daar is Rode Ster. De Mancunians grijpen een ticket voor de halve finale door met 3-3 gelijk te spelen, maar de terugreis verloopt heel anders dan verwacht.

Vertraging
De reis wordt een uur uitgesteld, omdat United-speler Johnny Berry zijn paspoort kwijt is. Later wordt er een tussenstop gemaakt in München. Door slechte weersomstandigheden lukt het opstijgen niet en moet iedereen het vleigtuig verlaten. Na een vertraging van ongeveer een uur gaat de Engelse ploeg toch richting Manchester. 

Wanneer het vliegtuig 217 kilometer per uur rijdt, moet het opstijgen opeens worden afgebroken. Door natte sneeuw op de rijbaan is het vliegtuig onbestuurbaar en ramt het een hek, huis, boom, schuur en een truck. De laatste ontploft door de botsing, waardoor 21 mensen op slag dood zijn. Twee anderen overlijden later in het ziekenhuis.

Een stukje uit de film United: