Analyse: Hier liggen de kansen voor Club Brugge in return met Fiorentina

Club Brugge heeft de heenwedstrijd van de halve finale verloren van Fiorentina: 3-2. Waar ging het mis voor de Belgen en wat moeten zij doen om woensdagavond een plek in de finale te bemachtigen. Analyse van de eerste halve finale.

Fiorentina is door Nicky Hayen volledig uitgeplozen, gaf hij voor de wedstrijd aan. Dat is tegen deze ploeg niet onwenselijk. Dit hele seizoen blinken de Italianen al uit in het spelen van goede opbouwpatronen en verzorgd positiespel. Dat weet ook de trainer van Club Brugge. Dus bedenkt hij een plan om de opbouw van Fiorentina te verhinderen.

Fiorentina gebruikt keeper tijdens het opbouwen

De ploeg van Vincenzo Italiano staat erom bekend dat zij graag de keeper gebruiken tijdens het opbouwen. Spits Thiago Rodrigues heeft de taak om de doelman niet onder druk te zetten, maar te wachten tot hij de afspeelt aan een centrale verdediger.

beeld uit fiorentina - club brugge conference league

Hele team naar de kant van de bal kantelen

Wanneer dit gebeurd is het zaak om met het hele team naar de kant van de bal te kantelen om druk te zetten. Rondom de bal en op het middenveld gaat Club Brugge dan over tot mandekking. Dit doen ze zodat de centrale verdediger van Fiorentina geen afspeelmogelijkheden dichtbij heeft.

Fiorentina gedwongen lange bal te spelen

Het plan van Brugge werkt in eerste instantie zoals gehoopt. De Belgen dwingen een lange bal af en Fiorentina heeft niet de gewenste opbouw gespeeld. Toch volgt uit deze bal wel de eerste tegengoal. Die heeft alles te maken met een sluwe loopactie van middenvelder Giacomo Bonaventura. Doordat de Italiaan ter hoogte van de spits gaat staan, houdt hij rechtsback Kyriani Sabbe bezig. De rechtsback is normaal gesproken de aangewezen man om Riccardo Sottil op te pakken, maar is nu druk bezig met Bonaventura.

foto's van fiorentina - club brugge conference league

Dit zorgt ervoor dat Sottil op de linkerflank niet met een tegenstander te maken krijgt en de bal volledig vrij aan kan nemen.

screenshots van tv van fiorentina - club brugge conference league

Zee van ruimte op de rechterflank

Daar weet de linksbuiten wel raad mee. Hij kapt naar binnen krult de bal vervolgens in de bovenhoek: 1-0. Vervolgens maken de Belgen gelijk dankzij een penalty die benut wordt door Hans Vanaken. Daarna slaat de ploeg van Italiano weer toe. Het tweede doelpunt van de Italianen start ook met een moment dat Hayen vooraf zo heeft uitgedacht. Zijn elftal kantelt weldegelijk goed naar de kant van de bal op het moment dat Bonaventura daar aan de bal komt. Alleen geven de Belgen te weinig druk op de bal. Doordat Brugge wel massaal naar een kant gelopen is, ligt aan de andere kant een zee van ruimte voor de spelers op de rechterflank van Fiorentina. Onderin beeld gebaart Dodo al druk dat hij de bal wil hebben.

De Braziliaan komt vervolgens in balbezit en loopt meters op om uiteindelijk een mislukte voorzet te geven. Toch is dit dankzij slecht uitverdedigen en een scrimmage voldoende om de bal bij Andrea Belotti te krijgen. De spits draait weg en vuurt de 2-1 tegen de touwen. Zo staat Bonaventura dus tweemaal aan de basis van een Italiaans doelpunt.

Backs Fiorentina lastpost voor Club Brugge

Maar niet alleen de middenvelder zorgde voor veel problemen bij Club Brugge. De backs van Fiorentina waren een nog grotere lastpost voor de Belgen. Zowel linksback Biraghi als rechtsback Dodo eindigen de wedstrijd met vijf gecreëerde kansen. Daarnaast zijn deze twee ook de spelers met de meeste expected assists van het duel. Dit komt doordat Italiano zijn backs ook het verrassingseffect aan zijn ploeg laat geven.

Tactische vraagstuk

Voor de return zal Hayen vooral met dit tactische vraagstuk aan de gang moeten. De backs van Club Brugge staan in de heenwedstrijd namelijk veel te vaak in twee-tegen-een situaties met de buitenspeler en back van de Italiaanse club. De onvoorspelbaarheid is wat de backs van Fiorentina zo moeilijk te verdedigen maakt. Biraghi en Dodo zijn allebei in staat om met de juiste timing een loopactie binnendoor of buitenom te maken. Dat levert dit soort schrikbeelden op:

In bovenstaande situatie wordt de bal vanuit de as verplaatst naar de linkerflank. Daar staat Sottil samen met Biraghi klaar om Sabbe gek te maken. De rechtsback krijgt in zijn eentje te maken met twee Italianen. Ditmaal kiest Biraghi vervolgens voor de overlap en trekt de bal voor waarna Nicolás González de bal wild over schiet.

Ook hier staat Sabbe weer in zijn eentje te verdedigen tegen de linksback en linksbuiten van Fiorentina. Dit keer maakt Biraghi juist zijn loopactie aan de binnenkant waar Club Brugge geen antwoord op heeft. Wederom krijgt González hierna een grote kans die hij (wederom) verprutst. Woensdagavond moet Hayen zijn plan klaar hebben liggen om de dynamiek op de flanken van Fiorentina te verdedigen. De trainer kan kiezen om zijn buitenspelers mee te laten lopen met de backs, of hij kan tijdelijk een vijfmansdefensie creëren door een middenvelder in de laatste lijn te laten zakken. Met deze aanpassingen kan de Belg altijd dubbele dekking aan de zijkanten houden.

Conclusie

Met een 3-2 in de heenwedstrijd is Club Brugge nog allesbehalve kansloos voor de return in eigen huis. Wanneer de Belgen een antwoord vinden op de dynamische flanken van Fiorentina, zal ook het aantal geïncasseerde kansen flink afnemen. Dat is namelijk in Italië het grootste probleem van Club Brugge geweest.

Wedden op Club Brugge vs Fiorentina

‘Meer dan 2.5 doelpunten’ heeft een Unibet-notering van 1.94 wat zeer interessant lijkt.

‘Club Brugge bereikt de volgende ronde’ aan 3.50 is de perfecte Unibet-wedtip als je in de kansen van Blauw-Zwart gelooft! Speel jij deze wedtip mee? Registreer je nu of log in.