Dit zijn de voorwaarden om een stamnummer terug te kopen in België
Inhoudsopgave
Geen belangrijkere bijzaak in het voetbal dan het stamnummer van een club. Het nummer is onlosmakelijk verbonden aan de identiteit van een club en gaat uiteraard ook gepaard met de gewonnen titels, bekers en statistieken. Helaas lijkt het erop dat de laatste jaren steeds meer en meer traditieclubs tegen een faillisement aanlopen, maar gelukkig blijft er wel nog steeds de mogelijkheid om het stamnummer terug te kopen.
Sinds 2017 maakte de voetbalbond het mogelijk om oude stamnummers terug te kopen. De oudere stamnummers, die vaak ook meer prestige hebben, moeten momenteel zo'n 50.000 euro kosten. Daarna wordt de kost systematisch lager.
Beerschot maakte enkele jaren geleden van de procedure al gebruik om hun geliefde nummer 13 terug te kopen. Ook ploegen als Lokeren-Temse en Lierse onderzoeken de mogelijkheid om binnen afzienbare tijd hun originele stamnummers op te pikken.
De voorwaarden om een stamnummer terug te kopen
Om een stamnummer opnieuw te kunnen aankopen, moet een club aan heel wat voorwaarden voldoen. We lijsten hieronder alle voorwaarden op:
- Het stamnummer is minstens 10 jaar niet meer in gebruik en is aan geen andere club toegewezen.
- De club aan wie het stamnummer was toebedeeld, bestaat niet meer.
- Geen enkele verantwoordelijke bestuurder van de aanvragende club bekleedde deze functie in de verdwenen club.
- De aanvrager moet een ‘binding’ kunnen bewijzen met de club waaraan het stamnummer was toegewezen.
- De aanvrager verklaart zich akkoord dat de KBVB geen aansprakelijkheid heeft tegenover schuldeisers van de vorige club.
- De aanvrager verklaart zich akkoord dat geen rechten kunnen worden ontleend aan dit stamnummer voor zover deze betrekking hebben op de vorige club.
- Een forfaitaire som, vast te leggen door de KBVB, moet door de club betaald worden vooraleer het stamnummer kan toegewezen worden.
Hier vind je een overzicht van de bekendste stamnummers in België