Wie is Mickaël Biron, 3e duurste transfer ooit in 1B en topschutter van RWDM met 12 goals in 18 duels?

In de Jupiler Pro League begint het slotakkoord van de reguliere competitie stilaan te naderen, maar in de Challenger Pro League - de tweede afdeling - zit deze er zelfs al op. Afgelopen weekend stond de laatste speeldag op het programma, die moest beslissen welke ploegen straks strijden om promotie en degradatie. De topfavoriet op de titel lijkt RWDM. Zij sloten de competitie af als leider, met drie punten meer dan SK Beveren. En dat hebben ze onder meer te danken aan een goaltjesdief... Maak kennis met Mickaël Biron.

Mickael Biron KV Oostende RWDM

Mickael Biron heeft een marktwaarde van 800 duizend euro en werd twee zomers geleden weggeplukt door KV Oostende bij Nancy-Lorraine. Het seizoen daarvoor was hij goed voor twaalf goals en twee assists in de Franse Tweede Klasse, best knap. Bij KV Oostende werd hij echter meteen uitgeleend aan zijn ex-club Nancy, waarmee hij troosteloos laatste werd in de Ligue 2. In de voorbereiding scoorde hij meerdere goals voor de Kustboys, maar een echte kans kreeg hij nooit. En daar speelde RWDM handig op in: zij betaalden €2,50 miljoen, waarmee hij de derde duurste inkomende transfer ooit in 1B werd.

Bijna topschutter Challenger Pro League

Die transferprijs hebben de Brusselaars zich echter nog niet beklaagd. RWDM is dé favoriet voor promotie naar de Jupiler Pro League, mede dankzij de doelpunten van de man afkomstig uit Martinique. De spits werd in een mum van tijd belangrijk voor zijn ploeg, door zijn torinstinct. Hij speelde achttien keer mee en wist daarin twaalf keer raak te treffen. Vooral de laatste tijd is hij goed bij schot: hij was goed voor zes goals in de recentste zes wedstrijden en doet straks nog een gooi naar de topschutterstitel. Voorlopig scoorden enkel Barry en Stassin meer. Biron scoorde in het verleden ook al zes goals in twaalf interlands met Martinique. Schuttertje!

Daring Club de Bruxelles

Daring Club de Bruxelles (later Racing Daring Club Molenbeek) is de tweede oudste voetbalclub van ons land en heeft logischerwijs stamnummer 2. De club bestond van 1895 tot 1973 tot het fuseerde met Racing White tot RWDM. Het stamnummer verdween, maar de ziel leeft voort in RWDM. 

De hoogste voetbalklasse in België was geen onbekend terrein voor de tweede oudste club van het land. De ploeg bereikte in 1903 de 'Ereafdeling', en werd een rivaal van stadsgenoot Union Saint-Gilloise. Het won zelfs vijf keer de landstitel en ook één keer de Beker van België. Daring Club was van bij het begin een club met een volkse aanhang, in tegenstelling tot enkele andere meer elitaire Brusselse clubs. Vanaf de jaren twintig begon het minder te gaan met de Brusselse club. Het degradeerde een aantal keer en besloot dan maar een fusie aan te gaan met Racing White tot RWDM. 

RWDM

In 1973 werd voetbalclub Racing White Daring Molenbeek opgericht, na een lange fusiegeschiedenis van verschillende voormalige Brusselse topclubs. Het werd in 1975 landskampioen, speelde in de jaren 70 Europees voetbal, en bleef verscheidene jaren in de hoogste voetbalreeksen. In 2002 ging die club echter failliet en verdween. De volgende jaren namen verschillende partijen initiatieven om de naam RWDM weer nieuw leven in te blazen, maar tevergeefs. Het was pas in 2015 dat een groep investeerders en supporters een nieuw project startten om "RWDM" weer op te laten starten, het project RWDM 47. Dit lukte en de club klom op van de Vierde Klasse tot de Tweede Klasse in amper zes jaar tijd. 

De supporters van RWDM zijn enorm fanatiek, dat bewijst onderstaande video

Ook interessant