Alles wat je moet weten over de Red Flames op het EK vrouwenvoetbal: tegenstanders en locatie

Waar gaat het EK vrouwen door?

Het Europees kampioenschap vrouwen werd in 2018 toegewezen aan Engeland.

Wanneer wordt het EK vrouwen gespeeld?

Het Europees kampioenschap voetbal vrouwen gaat door tussen 6 juli en 31 juli. Oorspronkelijk moest deze doorgaan tussen 11 juli en 1 augustus 2021, maar het werd uitgesteld omdat het EK 2020 van de mannen verplaatst werd naar die data. Dus schoof het vrouwenvoetbal een jaar op.

In welke stadion wordt er gespeeld?

De wedstrijden zullen worden gespeeld verspreid over deze tien verschillende stadions: Wembley Stadium, Old Trafford, Bramall Lane, St. Mary's Stadium, Falmer Stadium, Stadium MK, Brentford Community Stadium, New York Stadium, Leigh Sports Village en Manchester City Acedemy Stadium. De openingswedstrijd zal op Old Trafford gespeeld worden en de finale wordt uiteraard op Wembley gespeeld.

Vorige edities

De eerste editie van het EK voetbal voor vrouwen werd in 1984 georganiseerd, ondertussen zal het EK van 2022 de veertiende editie zijn. Duitsland is recordhouder met acht Europese titels. Noorwegen heeft twee titels, Zweden heeft er één en Nederland is de huidige Europese kampioen.

Welke landen doen er allemaal mee?

In totaal doen er zestien landen mee. Normaal gezien zou Rusland ook meegedaan hebben, maar zij werden uitgesloten wegens de oorlog in Oekraïne, zij worden vervangen door Portugal. Gastland Engeland was automatisch geplaatst. Verder wisten deze landen zich te plaatsen door hun kwalificatiegroep te winnen: Duitsland, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, België, Spanje en Finland. Daarnaast mogen de drie beste nummers twee van de kwalificaties meedoen. Tot slot konden Zwitserland en Noord-Ierland zich via de play-offs plaatsen voor het EK.

Kwalificatie van de Red Flames

De Belgische vrouwenploeg werd onderverdeeld in groep H tijdens de kwalificaties voor het EK 2022. Het moest het daarin opnemen tegen Zwitserland, Roemenië, Kroatië en Litouwen. België won de groep met 21 punten, twee punten meer dan eerste achtervolger Zwitserland. Van de acht wedstrijden verloren de Red Flames enkel op het op veld van Zwitserland. De dames wisten ook 37 doelpunten te scoren en er werden er slechts vijf geïncasseerd.

Tegenstanders van België op het EK

België moet het in groep D opnemen tegen Frankrijk, Italië en IJsland. Respectievelijk de nummers drie, veertien en achttien op FIFA Women's World Ranking. De Red Flames staan op die ranking op een twintigste plaats. De eerste twee van de groep gaan door naar de volgende ronde. Waarna ze het zullen moeten opnemen tegen Nederland, Zweden, Zwitserland of Portugal.

Wanneer spelen de Red Flames?

De Belgen openen hun EK op 10 juli tegen IJsland, die wedstrijd zal gespeeld worden om 17 uur plaatselijke tijd in het Manchester City Academy Stadium. Op de tweede speeldag, die doorgaat op 14 juli moeten ze tegen Frankrijk spelen in het New York Stadium. De slotspeeldag van deze groep zal op 18 juli plaatsvinden, dan spelen België en Italië tegen elkaar in het Manchester City Academy Stadium.

Speelschema Red Flames op EK 2022

Selectie van België

Bondscoach Ives Serneels riep 23 speelsters op, die de voorbereiding op het EK mogen meemaken. Nicky Evrad en Lisa Lichtfus zijn de doelvrouwen van de dienst. Voor de verdediging kiest Serneels voor: Laura Deloose, Laura De Neve, Sari Kees, Charlotte Tison, Amber Tysiak, Davina Philtjens en Jody Vangheluwe.

Het middenveld bestaat uit: Julie Biesmans, Féli Delacauw, Marie Minnaert, Kassandra Missipo en Justine Vanhaevermaet. In de aanval kiest de bondschoach voor: Janice Cayman, Tine De Caigny, Elena Dhondt, Hannah Eurlings, Ella Van Kerkhoven, Davina Vanmechelen, Sarah Wijnants en Tessa Wullaert. 

Waar kan je kijken naar het EK vrouwen 2022?

De wedstrijden van de Belgische dames zullen worden uitgezonden door Sporza of zullen via livestream op de website van Sporza te volgen zijn.

Net binnen