THROWBACK: zo zag de JPL eruit toen RWDM voor het laatst degradeerde... met Roeselare en Dender!

Op 21 mei 2008 wist Manchester United, onder leiding van ene Cristiano Ronaldo, voor de derde en voorlopig laatste keer de finale van de Champions League te winnen tegen Chelsea. Een maand later zorgde Fernando Torres met de enige goal in de EK-finale voor extase in Spanje, maar 2008 was vooral het jaar waarin RWDM, toen nog FC Brussels, laatste eindigde in de Jupiler Pro League en een hele tijd zou verdwijnen uit de Belgische Eerste Klasse. De club uit Molenbeek promoveerde afgelopen seizoen en is dus na vijftien pijnlijke jaren eindelijk terug op het hoogste niveau. Voetbalflitsen blikte terug op het seizoen 2007/08.

Van RWDM naar FC Brussels en terug

Racing White Daring Molenbeek ontstond als een fusie tussen Racing White en Daring Molenbeek in 1973. Na het seizoen 2001/02 werden de financiële problemen te groot en haalde RWDM geen proflicentie. De degradatie naar Derde Klasse werd hen fataal en de club werd geschrapt door de voetbalbond. Enkele maanden later werd KFC Strombeek overgenomen door een medewerker van RWDM en zo was FC Brussels geboren. In 2013 werd de vraag van supporters om de abbreviatie RWDM terug te brengen beantwoord, maar nog geen jaar later ging ook RWDM Brussels FC failliet. Eind 2014 investeerden Brusselse zakenmannen in een nieuw project om RWDM terug te brengen naar de top. In vijf seizoenen gingen ze van Vierde Klasse B naar Eerste Klasse B. Het derde jaar in Eerste Klasse B bleek het goede te zijn. Ondanks de sterke play-off campagne van SK Beveren trok RWDM het kampioenschap over de streep met een 1-0 overwinning tegen RSCA Futures op de laatste speeldag.

FC Brussels degradeert als rode lantaarn

De Brusselse club kende in het seizoen 2007/2008 onder leiding van Albert Cartier een moeilijke competitiestart die de Fransman eind januari ook fataal zal zijn. Na drie jaar wordt Cartier ontslagen en vervangen door de toenmalige assistent van Club Brugge, Franky Van der Elst. Ook Van der Elst, die 30 jaar voordien zijn debuut voor RWDM had gemaakt, kon het tij niet keren. Zo eindigde FC Brussels op een troosteloze achttiende plek en zat het avontuur in eerste klasse er na vier seizoenen op voor de Brusselaars. Voorlopig hun laatste seizoen in de JPL tot dit jaar.

Opvallende aanwezigen

Naast de vele logoveranderingen, waaronder Cercle Brugge, KAA Gent en KRC Genk, zijn er ook heel wat clubs in deze ranglijst die al even uit beeld zijn verdwenen of zelfs niet meer bestaan. Zowel Germinal Beerschot, KSC Lokeren als RAEC Mons hebben moeilijke jaren achter de rug. Alle drie werden ze failliet verklaard en gingen een fusie aan met een kleinere club. Ook KSV Roeselare en Dender EH zijn al even van het toneel verdwenen. Standard Luik mocht zich voor het eerst sinds 1983 weer eens kampioen van België noemen, terwijl Cercle Brugge haar beste seizoen kende sinds 1932/33, toen ze derde werden.

Opvallende afwezigen

Als we het hebben over de aanwezigen moeten we het uiteraard ook hebben over de ploegen die afwezig waren. Royal Antwerp eindigde dit seizoen als vijfde in Tweede Klasse en kon tijdens de eindronde geen promotie afdwingen. Wie wel wist te promoveren was kampioen KV Kortrijk dat na twee opeenvolgende degradaties rond het jaar 2000 eindelijk terug was in Eerste Klasse. Oud-Heverlee Leuven, KAS Eupen en KV Oostende vertoefden ook in Tweede Klasse. De revelatie van de afgelopen twee seizoenen en één van de kampioensfavorieten voor aankomend seizoen, Union SG, eindigde achttiende en werd naar Derde Klasse verwezen. We kunnen concluderen dat het Belgisch voetbal heel wat veranderd is sinds de degradatie van FC Brussels. 

Bekijk hieronder de samenvatting van de oefenwedstrijd Standard - RWDM: