Wie is Tom Poitoux, de 17-jarige doelman van Standard met een enorm mooie toekomst voor zich?

Maandag maakten we kennis met Beau Reus, een talentvolle doelman van SK Beveren. Maar hij is lang niet de enige veelbelovende keeper in de Challenger Pro League. Zo heb je bijvoorbeeld ook nog Tom Poitoux, een 17-jarige doelman van SL16 FC, de beloftenploeg van Standard Luik. Sport/Voetbalmagazine bestempelde hem zelfs als één van de meest talentvolle Belgen van het moment. Tijd om hem nog wat beter te leren kennen.

Wie is Tom Poitoux?

Tom Poitoux werd geboren op 4 juni 2005 en is op moment van schrijven amper zeventien jaar oud. De jonge Belg met een marktwaarde van 200.000 euro werd opgeleid bij Union Namur en ES Wanze/Bas-Oha, en komt sinds 2016 uit voor Standard Luik. Mmet andere woorden: Poitoux is er al actief sinds zijn elfde, een echt Luiks jeugdproduct dus!

Standard Luik

Poitoux sloot in juli 2021 al aan bij de U21 van Standard en is dit seizoen zelfs actief in de Challenger Pro League, waar hij bij SL16 FC al tien matchen keepte. Zo is er een wisselsysteem met Matthieu Epolo, die andere talentvolle doelman van Standard. Poitoux stond onder meer in de basis tegen Club NXT, Beerschot, RWDM en Lommel. De laatste twee matchen kreeg hij de voorkeur op Epolo, helaas kon de beloftenploeg van Standard hierin geen punten sprokkelen.

Belgisch jeugdinternational

Tom Poitoux is uiteraard ook een Belgisch jeugdinternational. Zo maakte hij al deel uit van de nationale U15, U17 en nu ook U18. Op 26 september 2022 maakte hij zijn debuut bij de ploeg van Wesley Sonck, hij stond toen de volledige partij in doel tegen Engeland (1-2 verlies). De kans is groot dat hij in de toekomst nog meer speelminuten krijgt, hij straks doorschuift naar de beloften en misschien zelfs ooit de Rode Duivels. Als hij zich zo kan blijven ontwikkelen, zal hij vroeg of laat zijn debuut maken in de Jupiler Pro League! Hij trainde al dikwijls mee met de A-kern van Standard en onlangs ondertekende hij nog een contractverlenging bij de Rouches.

Tom Poitoux behoort ook tot één van de meest waardevolle Belgen van zijn generatie:

Ook interessant