Gek scenario ... daarom heeft Ierland straks baat bij nederlaag tegen Nederland

In groep B van de EK-voorrondes is het onmogelijk voor Ierland om zich nog te plaatsen voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar. Toch kunnen de Ieren zich via een omweg alsnog kwalificeren. Als Nederland rechtstreeks naar het EK gaat, pakt dat gunstig uit voor Ierland. In de groep van Nederland is daardoor een aparte situatie ontstaan.

Stand poule B Nederland-Ierland

Ierland heeft zichzelf geen goede dienst bewezen in de kwalificatie. Zo verloren de Ieren maar liefst vijf van de zeven wedstrijden. Zo verloren ze van Griekenland (2-1 en 0-2), van Frankrijk (0-1 en 2-0) en van Nederland (1-2). Alleen tegen Gibraltar werd logischerwijs twee keer gewonnen (3-0 en 0-4). Daardoor staat Ierland op een teleurstellende vierde plek, waardoor de derde plek het hoogst haalbare is. 

Nations League play-offs

De Nations League play-offs biedt een uitweg voor landen die zich niet rechtstreeks kwalificeren voor het EK in Duitsland aankomende zomer. De landen die in de laatste editie van de Nations League het best gepresteerd hebben krijgen die kans aangeboden. Ierland staat 26ste op de ranglijst van best presterende landen van Nations League A en B.

League A en B van Nations League bieden acht van de twaalf mogelijke play-offs plekken aan, League C de andere vier. Ierland moet 25 landen boven zich houden, waardoor de 25 landen die boven Ierland staan het eerst recht hebben op deelname aan de play-offs 

De acht landen die de ticket in handen hebben

De landen die echt het allereerst recht hebben op die play-offs plekken zijn de vier beste landen van League A, B en C. Van League A zijn dat Nederland, Kroatië, Italië en Spanje en van League B zijn dat Servië, Bosnië, Israël en Schotland. Kwalificeren zij zich direct via het poulesysteem, schuift het ticket door naar de volgende op de ranglijst.

Doorschuifsysteem 

Wil Ierland dus de laatste strohalm pakken, dan moet het hopen dat zoveel mogelijk van die 25 landen zich rechtstreeks plaatsen via de kwalificatiepoule. Nederland is een van die landen die zich boven de Ieren bevindt . Doordat Oranje de finale van de Nations League behaalde heeft het sowieso recht op een play-off ticket. Ierland is dus gebaat bij een rechtstreekse kwalificatie van Nederland zodat Oranje niet naar de play-offs hoeft en de ticket doorschuift naar de volgende. Nederland moet normaal gezien één van haar komende twee wedstrijden zien te winnen om een EK-ticket te pakken. Eén van die wedstrijden is dus tegen Ierland, die bij een zege (en kwalificatie) van Nederland normaal gezien naar de play-offs mogen. Met nog een wedstrijd tegen Gibraltar lijkt Nederland echter bij puntenverlies tegen Ierland nog altijd zeker te zijn van het EK, maar toch: een zeer bizar scenario in groep B van de EK-voorrondes.

nederland ierland ek

In september won Nederland nog met 1-2 van Ierland.