WK-deelnemers uitgelicht: Saoedi-Arabië, Zonen van de Woestijn

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Saoedi-Arabië. De Zonen van de Woestijn kwalificeerde zich nadat ze als groepshoofd eindigde in de kwalificatie. Dit is alles wat je moet weten over Saoedi-Arabië.

Geschiedenis van Saoedi-Arabië op het WK

De eerste keer dat Saoedi-Arabië meedeed aan een WK was in 1994. Destijds haalde ze ook direct hun beste resultaat ooit, namelijk de achtste finales. De Zonen van de Woestijn werden in een groep met Nederland, België en Marokko knap tweede waardoor ze doorgingen naar de achtste finales. Hier namen de Arabieren het op tegen Zweden, maar die bleken net een maatje te groot want ze verloren de wedstrijd met 3-1. De laatste keer dat Saoedi-Arabië meedeed op een WK was in 2018. Toen zat Saoedi-Arabië in een groep met Uruguay, Rusland en Egypte. In deze groep werden ze uiteindelijk derde, doordat ze in de laatste speelronde van Egypte wisten te winnen.

De ster van Saoedi-Arabië: Salem Al-Dawsari

Salem Al-Dawsari is een buitenspeler die uitkomt voor Arabische club Al Hilal. Hij was in het seizoen 2021/22 goed voor vijftien doelpunten en zes assists in 31 wedstrijden waardoor Al Hilal de landstitel won. Ook voor de nationale ploeg is Al-Dawsari een speler die voor gevaar zorgt. In 50 gespeelde interlands was hij namelijk goed voor vijftien doelpunten en drie assists. Dat hij een belangrijke speler is voor Saoedi-Arabië bewees Al-Dawsari tijdens de WK kwalificatie van Azië. In de elf wedstrijden dat Al-Dawsari speelde, scoorde hij vijf doelpunten en gaf hij ook nog twee assists. Saoedi-Arabië is niet de favoriet om dit WK te winnen, maar als Al-Dawsari het op z’n heupen krijgt kan Saudi-Arabië misschien wel voor een verrassing zorgen.

Huidige bondscoach

Hervé Renard is de huidige bondscoach van Saoedi-Arabië. Renard werd in Juli 2019 aangesteld als bondscoach, nadat hij bij Marokko vertrok wegens conflicten met Hakim Ziyech. Renard doet het tot nu toe uitstekend met Saoedi-Arabië. Van de 28 wedstrijden waar hij aan het roer stond zijn er vijftien gewonnen, negen gelijkgespeeld en slechts vier verloren. De Zonen van de Woestijn gaan een lastige groep tegemoet op het WK 2022 met Argentinië, Mexico en Polen. Niet veel mensen verwachten dat de Arabieren kans maken om door te gaan, maar wie weet lukt het onder Renard wel.