Hoe werkt de nieuwe Super League?
Inhoudsopgave
Het hoogste gerechtshof van de Europese Unie had donderdag 21 december 2023 slecht nieuws voor de FIFA en de UEFA. De UEFA wil graag het monopolie hebben op het organiseren van Europese toernooien, maar dat gaat tegen de Europese regels in, waardoor de weg vrij lijkt voor de Super League. Deze exclusieve clubcompetitie komt steeds dichterbij, maar wat moet je er allemaal over weten? Voetbalflitsen legde het even voor je uit.
Hoe is de Super League ontstaan?
Twaalf toonaangevende clubs uit Europa: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale en Juventus, wilden in april 2021 de zogeheten Super League vormen. De UEFA zag zijn macht verdwijnen en deed er alles aan om het te voorkomen.
Uitspraak rechtbank over de Super League
De organisatie van de Super League, A22 Sports Management uit Madrid, kwam daarop met een rechtszaak, waarbij ze donderdag 21 december 2023 in het gelijk werden gesteld. In een langverwachte uitspraak van het Europese Hof van Justitie werd vastgesteld dat de UEFA en de FIFA regels hadden met betrekking tot de oprichting van nieuwe competities die niet objectief waren. Deze regels zijn door de rechtbank onwettig verklaard. De UEFA zou namelijk misbruik hebben gemaakt van een dominante positie. De rechtbank is van oordeel dat zij niemand kunnen verbieden om een externe competitie op poten te zetten en de clubs zelf mogen kiezen aan welke competitie ze deelnemen.
Gevolg toernooien UEFA
De clubs hoeven geen sancties meer te vrezen en zijn vrij om over hun eigen toekomst te beslissen. De nieuwe topcompetitie die doordeweeks gespeeld zal worden, zal natuurlijk gevolgen hebben voor de toernooien van de UEFA. Zo zullen de clubs, die deelnemen aan de Super League, niet meer deelnemen aan de Europese toernooien van de UEFA. Daardoor zal langzamerhand de UEFA geen macht meer hebben en verdwijnt de organisatie uit het zicht. Real-voorzitter Florentino Pérez sprak van een grote dag: "Europees voetbal is weer in handen van clubs, spelers en fans en daarbij verdwijnt het monopolie". Ook FC Barcelona-president Joan Laporta is blij met het besluit: “Het maakt de weg vrij voor een nieuwe voetbalcompetitie op topniveau in Europa. Het competitiesysteem moet de problemen aanpakken zoals een overvolle wedstrijdkalender, het buitensporige aantal wedstrijden..."
Welke competities vervangt de Super League?
A22 Sports Management wil vooral dat de match van UEFA en FIFA verminderd wordt. Ze willen dus een eigen, exclusieve clubcompetitie oprichten als alternatief op onder meer de Champions League, Europa League en Conference League. Aangezien de wedstrijden doorheen de week zullen gespeeld worden, zal er op zich niks gewijzigd worden aan de nationale clubcompetities. Wel zullen de resultaten in de nationale competitie gevolgen hebben voor wie mag deelnemen aan of doorstromen naar de Super League.
Nieuw voorstel Super League: hoe werkt het?
Aan de Super League zullen 64 teams deelnemen, verdeeld over drie competities, de zogenaamde Star, Gold en Blue League. In de Star en Gold League zitten allebei zestien clubs en in de Blue League 32. De Star en Gold League gaat onderverdeeld worden in twee groepen van acht en de Blue League in vier groepen van acht. Elk team speelt veertien wedstrijden: zeven keer thuis en zeven keer uit. Al deze wedstrijden zullen gespeeld worden tussen september en april. Uiteindelijk zullen de top vier van elke groep in de Star en Gold League en de top twee in elke groep van de Blue League doorstromen naar de kwarfinales in hun eigen competitie. De kwartfinales en halve finales worden gespeeld met heen- en terugwedstrijden. De finale zal plaatsvinden op neutraal terrein.
Hoe promoveren en degraderen uit de Super League?
Aan het eind komt er net zoals in de Champions, Europa en Conference League een winnaar uit elke League. De finalisten van de Blue League en de Gold League zullen promoveren naar het hogere toernooi. Daarentegen dwalen de twee slechtste teams van de Star League en Gold League weer af. In de Blue League verdwijnen 20 teams van de 32 en die plaatsen worden ingenomen op basis van de prestaties in de nationale competities. Er zullen jaarlijks dus heel wat verschuivingen zijn, zeker op het 'laagste' niveau.
Super League gratis te bekijken
A22 Sports Management wil een streamingplatform lanceren die de fans toelaat om alle Super League-wedstrijden gratis te bekijken. Gezien de tv-rechten van de Champions League, Europa League en Conference League is dat nu niet altijd mogelijk. Op die manier trachten de organisatoren heel wat fans achter zich te krijgen.
Gevolgen Belgische clubs Super League
De Super League zal grote gevolgen hebben voor de voetbalwereld. Vooral de verschillen tussen de landelijke competities zullen enorm worden en clubs die wel standaard in de Super League zitten, zullen een grote voorsprong hebben in hun eigen competitie. Volgens de Spaanse krant Muno Deportivo heeft RSC Anderlecht toegestemd om deel te nemen aan de Super League. Ook clubs als PSV, Feyenoord, Benfica, Porto en Rode Star Belgrado hebben het voorstel van de topclubs aanvaard om zich te scharen bij het exclusief groepje van clubs die voorstander zijn van de de Super League. Tot nog toe is paars-wit de enige Belgische club die bevestigd heeft deel te willen nemen. Op die manier zou hun deelname een grote impact kunnen hebben op de andere Belgische clubs. Enerzijds financieel en anderzijds sportief, want confrontaties met de beste clubs van Europa zal nooit in je nadeel spelen. Belangrijk om te weten: dit heeft op zich geen impact op de Belgische competitie. Het is niet zo dat er clubs zullen verdwijnen uit onze competitie, enkel dat de beste Belgische club(s) mogen deelnemen aan de Super League. Er wordt verwacht dat daarnaast nog altijd andere Europese competities zullen bestaan.
Vrouwencompetitie Super League
De Super League lanceerde ook een voorstel voor een Europese vrouwencompetitie. Hier zullen er twee divisies zijn met elk zestien clubs.
Doodsteek wereldwijde topsporten?
A22 Sports Management is het bedrijf achter de Super League en spreekt over een vrije voetbalwereld. Het zou zomaar kunnen dat het idee van een Super League over gaat waaien naar andere sporten. In het wielrennen ging het ook al eerder over een Super League. Een aantal topteams, waaronder Jumbo-Visma en Ineos, waren in gesprek om een nieuwe wielercompetitie op te richten. Deze Super League zou ervoor moeten zorgen dat naast de organisatoren ook de ploegen gaan verdienen aan wielerwedstrijden. Maar mogelijk komen daar pas concrete plannen voor na 2030 door verkochte tv-rechten die dan pas verlopen.
In de Formule 1 heeft een idee van een Super League ook al eerder rond gezweefd. Stefano Domenicali, CEO van de F1, is van mening dat de voetbalwereld kan leren van de Formule 1: “In de Formule 1 hebben we al twee keer een situatie gehad waarin het risico bestond dat teams zich zouden afscheiden. Toen wilde men meer inkomsten krijgen. Op dat moment zijn we begonnen met een tegenovergestelde benadering: de kosten beperken. Dat is denk ik het eerste probleem dat de voetbalwereld snel moet aanpakken.”