'Spaanse belastingdienst wijst voorstel Cristiano Ronaldo af en eist 28 miljoen euro'

Cristiano Ronaldo moet de Spaanse belastingdienst vóór 15 juni liefst 28 miljoen euro betalen, anders hangt hem een strafzaak boven het hoofd. Dat meldt de Spaanse krant AS. De fiscus is niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van Ronaldo, die wordt beschuldigd van het ontduiken van het betalen van belastingen over portretrechten. Dat zou gaan om een bedrag van veertien miljoen euro.

Ronaldo deed daarop een voorstel: hij wilde het bedrag terugbetalen én een schuldbekentenis afleggen, in ruil voor verkorte gevangenisstraf van twee jaar. Vooral dat laatste was een belangrijk punt; in Spanje hoeven mensen zonder strafblad niet daadwerkelijk de gevangenis is bij een straf van 24 maanden of korter. Die worden in dat geval omgezet naar een voorwaardelijke sanctie.

28 miljoen euro

De Spaanse belastingdienst neemt echter geen genoegen met het voorstel van Ronaldo, aldus het Spaanse AS. De fiscus eist nu liefst 28 miljoen euro, een bedrag dat is opgebouwd uit de oorspronkelijke veertien miljoen, plus rente, boetes en bijbehorende kosten. Betaalt Ronaldo niet op tijd (voor 15 juni), dan staat hij terecht op het moment dat hij terugkeert van het WK.

Vorig jaar zomer hoorde Ronaldo de aantijgingen al aan: