Stel je voor... 18-voudig kampioen in eigen land, maar nu met één punt degradatie vermeden

We zien het wel vaker in het voetbal: topclubs die jaren de plak zwaaien in eigen land, maar daarna toch stevig wegvallen. Enkel voetballand heeft wellicht wel zo'n voorbeeld. In Zweden hebben ze momenteel bijvoorbeeld IFK Göteborg. Het opvallend verhaal van een weggevallen topclub, die dit seizoen zelfs nipt degradatie kon vermijden.

IFK Göteborg Allsvenskan

Göteborg is al altijd een grote naam geweest in het Zweedse voetbal. De geschiedenis toont dat ook aan: ze wonnen achttien keer de landstitel, enkel Malmö doet beter. De laatste dateert echter wel al van 2007. Sindsdien zijn ze stevig weggevallen. Na 2015 eindigden ze zelfs nooit hoger dan een vierde plaats. Tegenwoordig kunnen ze omschreven worden als een normale middenmoter. Eéntje die dit seizoen zelfs in de problemen kwam...

IFK Göteborg vermijdt degradatie

Göteborg eindigde twee seizoenen op rij achtste en wou deze keer beter doen, maar ze kwamen serieus bedrogen uit. Een 0 op 12 na vier speeldagen zorgde er zelfs voor dat ze allerlaatste stonden. Ze konden zich gedeeltelijk herpakken, maar slechts op speeldag 17 boekten ze hun tweede driepunter. Ze flirtten met de degradatie, maar door een sterke terugronde konden ze die nog net vermijden. Op de slotspeeldag wonnen ze van rode lantaarn Varbergs, waardoor Göteborg op plek dertien eindigde. Amper één puntje boven de streep, die degradatie play-offs zouden hebben betekend. Een zucht van opluchting!

Ook interessant