WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Kameroen. Het Afrikaanse land kwalificeerde zich door in de groepsfase onder meer boven Ivoorkust te eindigen. In de play-off's schakelde Kameroen Algerije uit. 

Geschiedenis van Kameroen op een WK

Kameroen debuteerde in 1982 in Spanje op het WK. De Ontembare Leeuwen verloren weliswaar geen wedstrijd dat toernooi, maar wonnen er ook geen. Het eerste WK-avontuur eindigde in de groepsfase. In 1990, toen Kameroen voor de tweede keer deelnam aan het Wereldkampioenschap, schitterde het Afrikaanse land. Kameroen won onder meer van toenmalig regerend Wereldkampioen Argentinië en Roemenië, waardoor het zich kwalificeerde voor de knock-outfase. Aan de hand van de legendarische Roger Milla won Kameroen van Colombia in de achtste finale. In de kwartfinale was Engeland, na extra tijd, te sterk. De Ontembare Leeuwen waren na het succesvolle WK nog afwezig in 2006 en 2018. De overige Wereldkampioenschappen kwamen de Kameroenezen niet verder dan de groepsfase. 

De ster van Kameroen: Eric Choupo-Moting

Kameroen staat bekend als het land van megaster Samuel Eto'o, die furore maakte bij Barcelona en Inter. Op het WK 2022 is Eric Choupo-Moting een van de blikvangers bij De Ontembare Leeuwen. De in Duitsland geboren spits vertegenwoordigde als jeugdinternational zijn geboorteland, maar koos in 2010 voor Kameroen. De aanvaller, opgeleid door HSV, kwam via Mainz, Schalke 04 en Stoke City verrassend bij Paris Saint-Germain terecht. Na twee seizoenen in Parijs te hebben gespeeld, vertrok Choupo-Moting naar Bayern München. Bij Der Rekordmeister is de aanvaller inmiddels goed voor zes goals in tien competitiewedstrijden. Daarnaast speelde Choupo-Moting tot op heden 68 interlands voor Kameroen, was hij goed voor achttien goals en was hij met De Ontembare Leeuwen actief op het WK 2010 en het WK 2014.

Huidige bondscoach

Na de derde plek op de Afrika Cup in januari 2022 werd oud-international Rigobert Song aangesteld als bondscoach met als voornaamste doel: kwalificeren voor het WK 2022 in Qatar. De coach, die als speler zijn land 137 keer vertegenwoordigde, kon direct aan de bak in de play-offwedstrijden tegen Algerije. De eerste werd weliswaar met 0-1 verloren, maar de terugwedstrijd won Kameroen na verlenging met 1-2. De statistieken onder Song zijn voor De Ontembare Leeuwen nog niet denderend. Zo werden er slechts twee van de zes interlands winnend afgesloten en slechts vier keer gescoord