WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Zwitserland. De Zwitsers wisten zich te kwalificeren nadat ze groepshoofd werden in Groep C en hiermee EK-winnaar Italië, Noord-Ierland, Bulgarije en Litouwen achter zich lieten.

Geschiedenis van Zwitserland op een WK

Zwitserland kwam in het verleden tien keer uit op een WK-eindronde. De eerste deelname was in 1934 op het WK in Italië. De Zwitsers kwamen drie keer tot de kwartfinale (in 1934, 1938 en 1950). Echter zat het toernooi destijds anders in elkaar én was het deelnemersveld kleiner. De beste prestatie van de Zwitserse nationale ploeg was op het WK 2006 in Duitsland, waar het land de groepsfase overleefde en in de achtste finale werd uitgeschakeld door Oekraïne na penalty's. De Zwitsers verlieten dat toernooi ongeslagen en werden eerste in Groep G boven Frankrijk, Zuid-Korea en Togo. Zwitserland won de groepswedstrijden van de laatste twee landen. Zowel in 2014 als in 2018 plaatste Zwitserland zich opnieuw bij de laatste zestien, maar verder dan een ronde na de groepsfase wist het land nooit te komen. 

De ster van Zwitserland: Xherdan Shaqiri

De ster van Zwitserland is nog altijd Xherdan Shaqiri. De oud-speler van onder meer Liverppol, Inter en Bayern München is uit beeld geraakt na zijn overstap van Olympique Lyon naar het Amerikaanse Chicago Fire, maar is nog altijd een vaste waarde in de Zwitserse selectie. Op het EK 2020, dat in de zomer van 2021 plaatsvond, kwam Shaqiri in totaal drie keer tot scoren en in de kwalificatiereeks naar het WK was de middenvelder vooral belangrijk met assists. De middenvelder annex aanvaller is hard op weg om recordinternational van het land geworden en staat ook hoog op de ranking van topscorer aller tijden voor Zwitserland.

Huidige bondscoach

Na het EK nam voormalig international van Zwitserland Murat Yakin de taak van bondscoach op zich. De in Basel geboren oud-speler van onder meer FC Basel stond de afgelopen vijftien duels aan het roer bij de Zwitsers. Hiervan gingen er vier verloren, werden er vier gelijk gespeeld en werd er zeven gewonnen, waaronder de laatste drie duels tegen respectievelijk Portugal (1-0), Spanje (1-2) en Tsjechië (2-1). Onder Yakin kwam de Zwitserse nationale ploeg 21 keer tot scoren en incasserden zij slechts veertien goals. Zwitserland wist zes van de vijftijn interlands de nul te houden.