Zou het? Duitse traditieclub lijkt op weg naar pijnlijke derde degradatie in drie jaar tijd

Arminia Bielefeld, het zegt je op het eerste zicht misschien niet veel, maar in Duitsland is het een echte traditieclub die al bestaat sinds 1906! De club degradeerde twee seizoenen geleden naar de tweede Bundesliga (2.Bundesliga) en mocht op het einde van vorig seizoen ook daar al direct zijn koffers pakken. De club komt momenteel uit in de derde Liga (3.Liga), maar ook daar vergaat het hen tot nog toe niet zoals gehoopt. De club staat momenteel op een achttiende plaats van twintig ploegen met amper acht punten uit negen matchen. Een overzicht: 

Arminia Bielefeld seizoen '21-'22

Het seizoen '21-'22 was voor Arminia het tweede seizoen op rij in de hoogste Duitse voetbalklasse. Het seizoen daarvoor wist de ploeg zich net te onthouden van de degradatie play-offs. De ambitie voor '21-'22 was dus hetzelfde als het seizoen daarvoor: het behoud. Helaas begon hun seizoen dramatisch, na tien matchen stond de club op de voorlaatste plaats met amper vijf punten uit tien wedstrijden. Pas op de elfde speeldag wist het zijn eerste overwinning te pakken tegen RB Leipzig. Later in het seizoen speelde het nog spectaculair gelijk tegen Bayern München. Michel Vlap (ex-Anderlecht) bracht de club toen op voorsprong. Uiteindelijke geraakte de club dat seizoen nooit verder dan de vijftiende plaats en eindigde het met 28 punten uiteindelijk op de zeventiende plaats. Directe degradatie was hun lot.

Arminia Bielefeld seizoen '22-'23

Voor het seizoen '22-'23 was de ambitie nog vrij beperkt. De club wou een goed figuur slaan in de tweede Bundesliga en indien mogelijk terug promoveren naar de hoogste Duitse voetbalklasse. Helaas verliep het daar ook niet zonder slag of stoot. De club kon wederom niet overtuigen en won maar negen van zijn 34 matchen. Arminia eindigde op een zeventiende plaats en diende de relegation play-offs te spelen tegen SV Wehen Wiesbaden uit de derde liga. SV Wehen Wiesbaden won over de twee wedstrijden met maar liefst 6-1 (2-1 en 4-0) en bezegelde zo het lot van Bielefeld dat opnieuw zakte.

Arminia Bielefeld seizoen '23-'24

Het huidige seizoen vatte Bielefeld aan met duidelijke taal, al kwam die vooral van de supporters. Opnieuw promoveren is een must voor de traditieclub. Helaas mislukt die missie voorlopig spectaculair, met maar 8/27 lijkt de club opnieuw op weg naar een derde degradatie. Het speelt zaterdag een cruciale wedstrijd tegen de tweede ploeg van Dortmund. Een must-win zou je zeggen, of de derde degradatie op een rij is een feit. Update: uiteindelijk verloof Bielefeld opnieuw.

Dat Arminia Bielefeld wel degelijk ook kan winnen, bewijst deze samenvatting van 1996 waarin Bielefeld met 5-2 wint van het mythische Bayern München:

Ook interessant